Star Wars: på grænsen mellem fantasy og science fiction

I anledning af premieren på den af mange længe ventede syvende film i Star Wars-sagaen har vi hos Ulven og Uglen valgt at se lidt nærmere på det univers som George Lucas har skabt, og de genrer som sagaen hører under.

Som så mange andre film, serier og bøger indeholder Star Wars en masse forskellige genretræk. Star Wars bliver af de fleste anset for at være science fiction med begrundelsen at historien foregår i rummet, og at der er teknik som vi i dag endnu ikke har opfundet. Som bekendt foregår Star Wars i “en fjern, fjern galakse for meget længe siden”, men hvem siger at denne galakse er en del af vores univers? Science fiction tager altid udgangspunkt i vores univers, men med den afvigelse at der i dette univers nu findes noget videnskabeligt forklarligt som har ændret verden i større eller mindre grad. Det er ofte den teknologiske udvikling der lægges vægt på, og fortællingen handler om hvordan det nye og anderledes, ”novumet”, har haft større eller mindre indvirkning på både samfundet og individerne. Nogle gange er novumet også historiske begivenheder, for eksempel hvad der ville være sket hvis 2. verdenskrig var sluttet anderledes, eller J.F.K. ikke var blevet myrdet. Science fiction er på den måde spekulativ fiktion fordi det handler om forandringer der potentielt kunne ske eller være sket, og der er flere eksempler på science fiction der faktisk er blevet til virkelighed; se bare på Jules Vernes Rejsen til månen (1865) eller En verdensomsejling under havet (1870).

Fantasygenren er derimod kendt for sine mange forskellige og enestående universer, og hvordan kan vi være sikker på at Star Wars ikke foregår i sit helt eget univers?

Science fiction-forfatter Ray Bradbury beskriver science fiction-genren således:

“Science fiction is really sociological studies of the future, things that the writer believes are going to happen by putting two and two together … Science fiction is a logical or mathematical projection of the future.”

Star Wars

Star Wars © Disney

Man kan ikke komme uden om at Star Wars har rigtig mange almindelige science fiction-elementer såsom robotter og laserpistoler. Elementer som vi forestiller os findes i fremtiden. Dog vælger Star Wars ikke at undersøge eller forklare disse elementer sådan som science fiction-film og -bøger traditionelt gør. Derudover er der ”the force” eller på dansk ”kraften” som er et af hovedelementer i Star Wars-historien. ”Kraften” er en livskraft som bor i alt levende – noget mere end andet. Særlig kraft-sensitive individer kan optræne sig selv til at manipulere med deres omgivelser, såsom at flytte ting ved tankens kraft eller påvirke andre personer.

Selvom mange har prøvet at forklare ”kraften” med en naturvidenskabelig forklaring, så kan man ikke komme uden om at der noget magisk og uforklarligt ved den, og den minder derfor påfaldende meget om den magi der hører ind under fantasygenren. Hvis man skærer Star Wars helt ned til benet og for et kort øjeblik vælger at ignorere rumskibe og rumvæsner, så handler Star Wars om en dreng der prøver at lære en form for magi så han kan slå den onde hersker, og det må siges at være et motiv der er ganske velkendt i fantasygenren.

Mange film og bøger som foregår i rummet, bliver alene af den grund kategoriseret som science fiction, og nogen vil endda mene at rumskibe og laserpistoler er et uomgængeligt genretræk for science fiction, og altså elementer som værker i genren nødvendigvis må indeholde. Under den definition er Star Wars naturligvis science fiction. Kan der dog argumenteres for at en bog eller en film bliver sat i et univers som ikke er vores eget, begynder værket at bevæge sig over i fantasygenrens territorie for hvornår går rumvæsner fra at være videnskabeligt mulige aliens til at være overnaturlige væsner?

Der er en hårfin grænse imellem science fiction og fantasy, og det kan være svært at afgøre om en bog eller en film tilhører den ene eller den anden genre. Dog kan en meget basal huskeregel være at science fiction prøver at udvide vores verden hvorimod fantasy prøver at komme ud over den. Når man læser science fiction kan man håbe på eller frygte at de ting som bliver beskrevet, en dag bliver virkelige. Når man læser fantasy kan man drømme om alle de overnaturlige og magiske ting som aldrig vil blive sande. Det er deri forskellen ligger, og så er det vel op til en selv om man tror at Star Wars en dag kan blive til virkelighed eller ej, eller om der vitterligt er en galakse i vores univers der indeholder lyssværd, hutts og ewoks.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Årstidsblog: Der er forår i luften - Ulven og Uglen - 28. februar 2019

    […] to med pegefingeren i vejret nu. For vi udgiver jo fantasy og ikke science fiction. Der er lidt en flydende grænse mellem de to genrer, så vi er sikre på, at det nok skal blive sjovt til Sci-fi-con – og vi håber nogle af jer […]

  2. Science fiction og fantasy - Ulven og Uglen - 21. maj 2019

    […] Tak til Mette for dagens blogindlæg! Husk at kigge forbi Litteraterne hvor Mette normalt blogger. Hvis du vil vide mere om forholdet mellem science-fiction og fantasy, kan du også læse vores tidligere blogindlæg om, hvordan Star Wars ligger på grænsen mellem de to genrer. […]

Skriv et svar