Nordamerikansk fantasy

Fantasygenren blev måske født i England, men den blev voksen i USA. Det er svært at få bare et lille overblik over genren i USA, men vi vil alligevel gøre et forsøg i dette blogindlæg og fokusere på moderne fantasy i USA.

I USA rummer fantasy et væld af subgenrer der alle lægger fokus på et nyt aspekt – paranormal romance, steampunk, epic fantasy – der er noget for enhver smag. Samtidigt er engelsk som verdenssprog tilgængeligt for over en milliard mennesker, så det er også et sted hvor fans fra hele verden kan finde nye forfattere og bøger at læse. De store læserskarer giver også forlagene mulighed for at satse på smallere og mere eksperimenterende litteratur.

H.P. Lovecraft var en af de første forfattere som vovede sig ud i sære fortællinger. Lovecraft døde i 1937, samme år som Tolkien fik udgivet Hobbitten. Lovecraft skrev myter om rædselsvækkende monstre, bl.a. Cthulhu, men opnåede først popularitet efter sin død. En af Lovecrafts samtidige var Robert Howards, der skabte karakteren Conan i serien af samme navn (1932-36) som mange andre forfattere siden har fortsat med at skrive historier om. I de efterfølgende årtier blev der skrevet en del bøger som blev kategoriseret som weird, en genre som nærmer sig fantasy uden dog at være det man kan kalde klassisk fantasy – altså, ingen orker, elvere og magiske ringe.

Den første store bogserie som for alvor falder indenfor de fantasyrammer som Tolkien lagde var Terry Brooks’ bøger om Shannara som begyndte med The Sword of Shannara (1977). Brooks var meget inspireret af Ringenes Herre og har senere fået en del kritik for sin bog der trækker meget inspiration fra Tolkiens univers. Læserne var dog begejstrede, og det er vigtigt at huske at da Brooks skrev sine bøger, var det stadig noget af det første fantasy på markedet, og der var ikke så mange andre at drage inspiration fra.

Et omslag til LeGuins serie.

Et omslag til LeGuins serie.

I 1968 udkom den første af Ursula K. Le Guins romaner om Jordhavet. Bøgerne er fulde af drager og magi, men det er samtidigt en slags magi brugeren skal være varsom med, idet brugen af magi påvirker verdenens balance. I sin verdensskabelse var Le Guin frustreret over tendensen med den store brug af hvid, europæisk middelalder, og de fleste af karaktererne og folkeslagene i Jordhavet-serien beskrives som havende brun eller rødlig hud og mørkt hår. Den seneste roman i serien er fra 2001 hvor både nye og gamle karakterer optræder, bl.a. Ged, Tenar og Tehanu – og naturligvis drager. I 2014 kom der en novelle, og Jordhavet lader altså til at være en verden forfatteren ikke kan slippe, men vender tilbage til over flere årtier.

En anden serie som er fortsat over flere årtier, er Robert Jordans Wheel of Time (1984-2013) som oprindeligt kun skulle have bestået af 6 bøger, men endte på 14. Jordan døde før serien var færdig, og Brandon Sanderson, som er kendt for sine storslåede fantasyfortællinger, tog over og færdiggjorde serien. Sanderson er derudover kendt for bl.a. Mistborn-serien (2006-), Steelheart-serien (2013-2016) og Stormlysfortællingerne (2010-), og for sine udførlige magisystemer og fantastiske verdener.

I en lidt anderledes afart af fantasy er Lev Grossmanns The Magicians (2009) som foregår i det moderne USA. Bogen begynder meget klassisk med en almindelig ung mand som til sin store overraskelse opdager at han kan trylle. Han bliver optaget på et magisk college – lidt som en ældre Harry Potter – og rejser til et magisk land – lidt som børnene i Narnia. Der er dog flere forskelle end lighedspunkter til disse værker,

især i måden historien er fortalt på. The Magicians er strukturelt bygget ”realistisk” op. Hermed mener jeg flere tilfældige begivenheder, at ikke alt sker for at fremme plottet, og der er ingen ”final boss” som skal overvindes til sidst. Hovedpersonen Quentin kæmper med en uudtalt og udiagnosticeret depression, og selv ikke magien eller rejsen til det magiske Fillory kan i længden gøre ham glad. I The Magicians bliver magien mindre fantastisk og mere hverdagsagtig.

Vi kan ikke tale om amerikansk fantasy uden at tale nævne George R.R. Martin, den måske mest kendte nutidige amerikanske fantasyforfatter. Hans serie A Song of Ice and Fire (1991-) er populær både hos erfarne fantasylæsere og hos tv-seere der følger med i tv-serien Game of Thrones. Bøgerne er fulde af intriger og magtkampe, og ingen karakterer kan vide sig sikre – G.R.R. Martin er berygtet for også at dræbe de vellidte karakterer …

USA er kæmpestort og har mange meget populære fantasyforfattere – vi er kun nået rundt om otte af dem i denne blog. Hvem er på din top 3 – eller top 8 – over amerikanske fantasyforfattere?

I næste uge bliver vi i Nordamerika når Lene Trunjer gæsteblogger om indianske fortællinger og magi – og fortæller om den virkelighedsforståelse som ligger bag. Glæd jer!

 

Tags:

Ingen kommentarer

Skriv et svar