Wuxia – kinesisk fantasy

En populær fantastisk genre i Kina er wuxia som direkte oversat betyder kampsportshelt – genren er altså en slags kinesisk sword and sorcery som centrerer sig omkring hovedpersonens kampevner. Genren udspiller sig som regel i mytiske omgivelser, og selvom der ikke altid er direkte magiske elementer, er hovedpersonens kampsportsevner som regel så veludviklede at det virker overnaturligt.
Et af de tidligst bevarede eksempler på genren er The Water Margin hvor det ældste komplette eksemplar er fra slutningen af 1500-tallet (der er uenighed om hvem forfatteren er). Genren er altså gammel, og karaktertypen xia er mere end 2000 år gammel. Xia lader sig ikke oversætte direkte til dansk eller engelsk, men betyder noget i retning af en ridderlig og ærefuld helt. Udover at være en dygtig kriger kæmper helten i historierne for bestemte ærefulde sager. Ofte begynder historierne før krigeren er blevet voksen, og man følger hans udvikling fra han først begynder på sin træning til han har mestret avancerede kampteknikker og er blevet uovervindelig. Førnævnte The Water Margin fortæller om en bande fredløse som trodser regeringen og røver de rige, men til sidst gives amnesti og ender med at tjene Kejseren.

Historien minder på den måde lidt om Vestens Robin Hood-fortællinger. I begge historier følger karaktererne en streng moral som dog ikke altid stemmer overens med resten af samfundets, og der lægges stor vægt på både loyalitet mod gruppen og heltens individualitet i forhold til resten af samfundet. Udover at hovedpersonen i wuxia har ekstraordinære kampevner, er de nemlig ofte socialt underprivilegerede og må kæmpe for omgivelsernes accept – også for overhovedet at få lov til at studere kampteknik i første omgang. Handlingen i wuxia foregår derfor ofte i parallelsamfund eller -verden der kaldes Jianghu, og som er befolket med samfundets outsidere. Et andet tidligt eksempel på wuxia er Romance of the Three Kingdoms fra starten af 1500-tallet hvor forfatteren menes at være Luo Guanzhong. Værket er historisk fiktion, men fletter også magi, troldmænd og legender ind.

crouching-tiger-hidden-dragon-2

En kampscene fra filmen En tiger på spring, en drage i skjul.

Selvom genren er så gammel, er den stadig meget populær og fik en renæssance i starten af 1900-tallet. En af Kinas mest læste moderne forfattere, Louis Cha, eller Jin Yong som han også er kendt som, gør i høj grad brug af myter og religion når han skriver wuxia-historier. I 1955 skrev han The Book and the Sword hvor han tager fat i en myte om Kejser Qianlong der blev forbyttet ved fødslen, mens han i Demi-Gods and Semi-Devils (1966) gør brug af traditionel buddhistisk tænkning og lader hver af de otte hovedpersoner være baseret på otte forskellige racer af halvguder og -djævle. Selvom Louis Chas wuxia-historier ikke er klassisk fantasy som vi normalt opfatter det i Vesten, rummer de altså alligevel elementer af magi, magiske væsener og overnaturlige kampevner. I Danmark er det mest kendte eksempel på wuxia-genren nok filmen Tiger på spring, drage i skjul (2000) der er baseret på bogen af samme navn fra Wang Dulus serie Trane-Jern (1938-1942). I løbet af serien følger læseren nogle familier over flere generationer, og kærlighed og kampsport spiller en stor rolle. Filmatiseringen af denne bog var med til at popularisere og udbrede kendskabet til wuxia-genren uden for Kina og inspirere til vestlige film som Forbidden Kingdom (2008) med Jackie Chan og Jet Li i hovedrollerne.

Har du læst nogle wuxia-bøger eller set dem som film? Og hvilken kampsport er din yndlings?

Ingen kommentarer

Skriv et svar