Dansk fantasy – følelsen af at være hjemme

Der er en fortælling her på forlaget, som ofte går igen fra person til person. Det er fortællingen om, hvordan vi alle engang forlod dansk fantasy. Det er samtidig en fortælling om, hvor meget vi elskede dansk fantasy, da vi var yngre. Vi havde hver især nogle klare favoritter. Line nævnte Lars-Henrik Olsens Erik Menneskesøn. Jeannette og jeg var til Lene Kaaberbøl, men lidt uenige om hvorvidt Skammerens Datter eller Sølvhesten tog førstepladsen. Det var fantasy, som virkelig talte til os. Fortællingen om vores kærlighed til dansk fantasy mødte dog for alles vedkommende et bump i overgangen fra barn til voksen.

Nye og gamle favoritter

Nye og gamle favoritter

Hvis jeg ikke tæller de bøger med, som jeg nu har læst her på forlaget, så er det i hvert fald ti år siden, at jeg regelmæssigt læste dansk fantasy. Jeg gik over til den engelsksprogede version af genren, fordi jeg ikke følte, der var noget fantasy til voksne på dansk. Det var en opfattelse, som de andre på forlaget var enige i – og som forlaget er blevet mødt af blandt mange læsere og forfattere. Det var også grunden til, at Line og Peter startede forlaget tilbage i 2013. Men hvorfor skal vi overhoved have dansk fantasy? Hvad kan den, som den engelsksprogede variant ikke kan? Jeg vil gerne dele nogle af de overvejelser, som vi på forlaget gør os om dansk fantasy.

Dansk fantasy repræsenterer vores kultur på en måde, som den internationale version ikke kan. Erik Menneskesøn, Lines barndomsfavorit, er et godt eksempel på dette. Her får man fortællingen om de nordiske guder fra en nutidig og dansk drengs synsvinkel. Det bliver en fortælling, som er nem at relatere til, fordi Erik lever i en verden, som vi kender – og han fortæller om sagn og myter, som er en del af vores kulturarv.

Ellekongen af Signe FahlSigne Fahls Ellekongen, som er første del i Tågespind-trilogien, foregår i 1700-tallets Danmark. Signe har i et tidligere interview fortalt, at romanens historie udspringer fra et gammelt folkesagn om en malkepige, der møder ellekongen. Romanen viser landets gamle traditioner og overtro – selvfølgelig kombineret med fantasygenren. Fælles for Ellekongen og Erik Menneskesøn er, at selvom det er fantasy, så foregår det stadig indenfor nogle kulturelle rammer, som vi kender – og hvis vi ikke kender dem fuldstændigt, så lærer vi måske noget nyt om dem.

I det tidligere interview sagde Signe også noget andet, som fangede os på forlaget: ”Jeg kan ikke kalde mine personer Beverly og Frank og lade handlingen udspille sig i USA, jeg kender simpelthen ikke nok til det land.” Det siger noget om, hvordan forfatterne tager fra deres egen baggrund og former deres historier ud fra det.

Betyder det, at for at det skal være rigtig dansk fantasy, så skal det foregå i et navngivent dansk område eller handle om danske sagn? Overhoved ikke. Det er Jeanette Hedengran og Tina Sanddahls Mørkets søn et tydeligt bevis på. Her følger man Celina og Destan, som lever henholdsvis over og under jorden i landet Sikania. Jeanette og Tina har tidligere fortalt, at de var inspireret af det nordiske klima i forhold til vejrforholdene og årstiderne. Det er også nordisk inspiration, som ligger til grund for skovene, som karaktererne ofte må rejse igennem. Sikania kommer til at minde om den verden, som vi selv kan møde, hvis vi går os en tur i skoven. At forfatterne tilsætter lidt bjerge og magi gør ikke, at man mister den hjemlige følelse.Mørkets søn serien

Vores fælles fortælling på forlaget ender heldigvis lykkeligt. Der er efterhånden kommet meget god dansk fantasy til voksne. For mit vedkommende har jeg først lige genopdaget den, men det giver mig en lille følelse af at vende hjem. Det er historier, landskaber, kulturer og selv noget så simpelt som navne, som bare virker en lille smule mere nærværende. Det betyder ikke, at dansk fantasy er bedre, end den man kan få udenfor Danmarks grænser – men den kan noget andet, og det gør den vigtig.

God læselyst!
- Kimmie

Tags: , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fantasy er også for voksne - Ulven og Uglen - 14. marts 2019

    […] Ulven og Uglen udgiver vi dansk fantasy for voksne. I sidste uges blogindlæg var vi inde på, hvad der gør dansk fantasy til noget specielt. I den forbindelse skrev vi, at mange går væk fra at læse dansk fantasy, efterhånden som de […]

Skriv et svar