Bordrollespil for forfattere og fantasynørder

Skrevet af Christina E. Ebbesen

I påsken er der Fastaval i Hobro! Fastaval er Danmarks største rollespils- og brætspilskongress og Ulven og Uglen har en stand der. Det kunne være så hyggeligt, hvis der var nogle af jer, som kom forbi til en snak om fantasybøger midt i rolle- og brætspilsuniverset. Messen åbnede i går, onsdag d. 17. april, og slutter på mandag, d. 22. april. Hvis du er i tvivl om, hvad fantasybøger har med bordrollespil at gøre, så læs Christina E. Ebbesens forklaring i dagens blogindlæg. Christina har skrevet Sumpbaronens rejse, og her fortæller hun om, hvor meget man kan få ud af bordrollespil som forfatter (og generel fantasynørd).

Jeg er Dungeons and Dragons (D&D) rollespiller på 16. år og medlem af en brætspil-klub, så jeg skal helt sikkert med på Fastaval! Men selv hvis man kun spiller skak, og ikke aner hvad en 20-sidet terning er, kan man som forfatter stadig finde masser af inspiration i den slags spil. I visse brætspil, og i særdeleshed i de fleste rollespil, kan man samle en guldgrube af brugbart stof til ens bøger.Bordrollespil

Hvis man har læst noget fra Forgotten Realms, behøver man ikke nødvendigvis være klar over, at det er det fiktive univers, som alle D&D rollespil foregår i. Det er en gammel klassisk Tolkien-agtig verden med elvere, orker, mennesker, halflings og diverse monstre. Til dig, der aldrig har spillet rollespil, eller læst nogen af Dragonlance-bøgerne, så er rollespil det, de laver i starten af serien Stranger Things. Der hvor man spiller en figur, og med sin lille gruppe af venner finder på en historie, hvor ens succes ikke er noget, man selv bestemmer (for så ville man vinde hver gang), det er noget, som ens terninger afgør.

Jeg begyndte at spille, da jeg gik på universitetet, fordi min venindes kæreste var inkarneret rollespiller, og han kunne ikke leve med, at hans kæreste og hendes nye venner ikke kendte til denne vigtige del af hans liv. Så han fandt på en historie, en øgruppe og en masse fjender og quests indenfor D&D universets rammer. Vi fandt på vores figurer og deres forhistorier, rullede med terninger for at se, hvor seje vi blev, og så gik vi ellers i gang med sammen at skabe en historie, som vi har spillet i 16 år nu (hvis tanken om et spil der foregår over 16 år virker skræmmende, så er der tidligere på bloggen blevet anbefalet nogle hurtige, nemme bordrollespil til en enkelt eftermiddag).

Min karakter er gruppens glaskanon. Jeg er en sorcerer (min karakter er – men vi smelter ligesom sammen i vores eventyr), der jævnligt dør, fordi jeg slog pisse ringe med mine terninger og nærmest ikke har noget liv. Så hver gang en fjende kommer for tæt på, så bliver jeg smadret til ukendelighed. (I sidste session blev jeg grillet af en drage.) Til gengæld kan jeg kaste med ildkugler og isstorme og dræbe tyve på en gang, hvis de er flinke nok til at stille sig tæt sammen.

Christina tegning 1

Tegnet af Christina E. Ebbesen

Christina tegning 2

Tegnet af Christina E. Ebbesen

Måske er det mine forfatter-tendenser, der gør, at jeg i spillet har flair for at tiltrække ærkefjender, men dem har jeg altså et par stykker af. Det inkluderer en dræber-laks, der forfølger mig, hvor end der er vand: en brønd, en ferskvandssø, et saltet hav, en tønde med drikkevand. Jeg risikerer konstant at blive flænset af et eller andet magisk kryb, som vores spillemester påstår, har en fed in game back story … Nu kan min karakter heldigvis bruge en spell, der gør ham i stand til at tale med dyr, så jeg kan jo prøve at spørge den, hvorfor den hader mig, næste gang vi møder den i spillet. Måske har jeg ædt dens mage til en brunch – hvem ved.

Som sagt foregår alle bøger i Forgotten Realms i dette rollespils univers. Og mange bøger er startet som et rollespil, der var så cool, at det bare måtte skrives ned og laves til en bog. Det gælder f.eks. R. A. Salvatores serie om dark-elveren Drizzt Do’Urden. Så hvis man mangler ideer til en bog eller novelle, så burde man finde sig en rollespilsgruppe og spille nogle sessions.

Der er folk i ALLE aldre, der spiller, og der er så mange fede universer at vælge imellem. Er man til klassisk epic fantasy, kan man gå efter Dungeons and Dragons, men er man mere til vampyrer, zombier, urban fantasy, noget realistisk eller noget Loony Toons-agtigt – så kan man det! Der er tonsvis af rollespil at vælge imellem, alle med det til fælles, at man lever sig ind i sin egen karakter, og kaster med terninger, mens man sammen skaber en stor historie. Det er jo meget forfatter-relevant.

Har man ikke mod på rollespil, så er der også masser af brætspil, hvor man kan mere end bare have det sjovt med at se, hvem der vinder håneretten. Mange spil ER en historie, især de spil, hvor man er sammen imod spillet. Kooperative spil som Pandemic Legacy eller Dead of Winter kan give inspiration til hele bøger. Så tag med til Fastaval der er eventyr for alle pengene!

Tak til Christina for ugens blogindlæg! Hvis du vil læse mere om fantasy og bordrollespil, kan du gøre det i et af vores tidligere blogindlæg, hvor vi skriver om fantasyfortællinger i brætspil. Du kan selvfølgelig også bare komme til Fastaval i Hobro og møde os og alle de andre rollespillere!

Tags: , , , , , , , ,

Ingen kommentarer

Skriv et svar