Amoriner i luften og i litteraturen

Det er snart Valentinsdag, og hos Ulven og Uglen er vi ramt af kærlighedsfeber. Vi har lige nu en konkurrence kørende på Facebook og Instagram, hvor to heldige deltagere bl.a. kan vinde fantasybøger med kærlighed i centrum. Det drejer sig om Ellekongen af Signe Fahl, der er en del af serien Tågespind, samt Mørkets søn-trilogien af Jeanette Hedengran og Tina Sanddahl. Vinderne trækkes fredag d. 9. februar, og du kan læse mere om konkurrencen på vores Facebook- og Instagramside. Vi har i den anledning interviewet forfatterne af de to serier for at høre mere om kærligheden i deres værker.

Ellekongen handler om den unge malkepige Karen, der i 1700-tallets Danmark ikke har de bedste fremtidsudsigter foran sig. Karen drømmer om eventyr, og da hun møder den mystiske mand Daniel går drømmen i opfyldelse. Eventyret er dog ikke ufarligt, og Karen står snart over for store udfordringer.

Her kan du se den første præmie, som man kan vinde i vores konkurrence.

Den ene præmie i konkurrencen består af et eksemplar af Ellekongen, bogmærker, en unik tegning lavet af illustratoren bag bogens forside samt billetter til Kær-Litt.

Når man læser Ellekongen bliver det hurtigt tydeligt, at bogen trækker på gamle sagn. Vi har derfor spurgt Signe Fahl, hvad der helt præcist har inspireret hendes fortælling i denne retning.

”Hele bogen tager udgangspunkt i et folkesagn om en pige, der møder ellekongen og bliver fortryllet og startede som en skriveøvelse, hvor jeg beskrev den fortryllelse. Hendes navn, Karen, har jeg beholdt, men slutningen, hvor en præst maner ellekongen bort, har jeg ændret lidt på. Jeg syntes, Karen skulle have lov at have mere personligt initiativ,” fortæller Signe.

”Ellefolk kunne gøre mennesker elleskudte og ellevilde, altså forføre dem til at glemme alt omkring sig eller få dem til at gå fra sans og samling. I sagnene er deres rygge hule. Det syntes jeg, var lidt en turn off i en kærlighedshistorie, så jeg fortolkede det over i retning af ellepigernes tågeagtige substans.”

En anden ting, som adskiller Ellekongen fra Mørkets søn-serien, er, at forelskelsen heri kun bliver beskrevet fra Karens synsvinkel, og vi har spurgt Signe om, hvordan det kan være.

”Meget af plottet centrerer sig om, hvad Daniel er for en, og hvad hans motiver er, så det gav lidt sig selv kun at have en enkelt fortællerstemme,” forklarer Signe. ”Derved kunne jeg bevare mystikken omkring ham. I toeren får han faktisk en stemme, og her kan jeg udnytte, at samme sag kan ses fra to forskellige vinkler, og historien kan få en dynamik på den måde. Ulempen bliver så, at han måske er knap så mystisk, men det må vi jo se på.”

Fortsættelsen til Ellekongen, og altså den anden bog i serien Tågespind, udkommer til efteråret.

Her ser i Signe til Haslev minibogmesse.

Sidste weekend var Signe til minibogmesse i Haslev.

Vi synes på forlaget, at det er spændende at høre, hvad fordelen er ved at bruge fantasy som en ramme til at beskrive kærlighed, så det har vi også spurgt Signe om.

”Fantasyelementet skal være en uundværlig del af et fantasyplot. Hvis man tager det fantastiske ud af historien, skal det hele falde fra hinanden. Ellers kunne det lige så godt være enhver anden genre,” siger hun. ”Fortællingerne om ellefolket handler meget om deres magt til at tryllebinde folk, vække deres begær og få dem til at glemme alt andet. Det kan godt minde om en forelskelse, en momentan form for sindssyge, og det var sjovt at spille de ting ud mod hinanden. Hvad er det præcis, Karen føler? Kan hun være sikker på sine følelser, eller er de fremkaldt af ellekongens trolderier?”

Det er altså ifølge Signe en tvetydig og farlig kærlighed, der hersker i Ellekongen. Det er en lidt anden form for forelskelse, vi har at gøre med i Mørkets søn-serien, og vi har også stillet forfatterne til disse bøger nogle spørgsmål.

Mørkets søn handler om det splittede rige Sikania, hvor folket fra gammel tid har delt døgnet mellem sig. Det lyse folk regerer om dagen, mens det mørke folk kontrollerer natten. Mørkets hersker, Tolvar, er dog ikke tilfreds med denne opdeling, og han sender derfor sin søn, Destan, på en mission som skal resultere i at henlægge Sikania i evigt mørke. Det går ikke helt efter planen, da Destan møder lysets datter, Celina.

Som denne beskrivelse afslører, er Mørkets søn-serien præget af modsætninger på flere planer. Det gælder ikke mindst Destan og Celina, der på trods af deres forskelligheder alligevel bliver forelskede i hinanden. Forfatterne, Jeanette Hedengran og Tina Sanddahl, fortæller følgende om kærlighedsforholdet mellem de to:

Her kan du se den anden præmie.

Den anden præmie i konkurrencen består af to Mørkets søn-trilogier, bogmærker og en unik tegning lavet af Jeanette Hedengran.

”Udover at være adskilt af levevis, kultur og døgnrytme, er de i den grad også modsætninger når det handler om væremåde. Celina er, ligesom de fleste af hendes folk, blid og god. Hun er til tider meget naiv ved altid at tro på det bedste i folk. Destan derimod er i den helt anden boldbane. I begyndelsen af historien er han en rigtig ballademager, arrogant og temmelig ligeglad med hvem han træder over tæerne, så længe det kommer ham til gavn,” fortæller de.

”Men intet er udelukkende sort og hvidt, så selvom Destan og Celina på mange måder er forskellige, var det også vigtigt for os at skabe nogle ligheder. Det sker gradvist efterhånden som de lærer hinanden at kende. Destan bliver mere blid, mere retfærdig. Han aflægger sig mange af sine dårlige vaner og ender med at ville gøre meget for sit folk. Den indvirkning Celina har på Destan kan han især mærke i Grænselandet – 2. bind i serien.”

I modsætning til i Ellekongen bliver forelskelsen i Mørkets søn som sagt beskrevet fra to synsvinkler.

”Det er meget interessant at beskrive forelskelse mellem to så forskellige personer,” fortæller Jeanette og Tina. ”Destan er nærmest parat til at ofre alt for sin kærlighed til Celina, og Celina er også villig til meget, men hun vil ikke gå til lige så drastiske yderligheder som Destan. Det bevirker, at vi kan bruge deres kærlighed som et værktøj til at fremhæve deres forskelligheder og deres ligheder, beskrive hvilken indvirkning de to har på hinanden, og hvordan deres grænser langsomt bliver nedbrudt.”

Vi har også spurgt dem om fordelen ved at bruge fantasygenren til at beskrive kærlighedsforholdet:

”Fordelen ved at bruge fantasy i den sammenhæng er helt klart at vi kan lade vores hovedpersoner gå til ekstremer for at bevise deres kærlighed,” siger de. ”Destan bryder ikke kun sin egen moralkodeks, men også landets love og sætter dermed alt på spil, inklusiv sin trone og sit liv, for sin kærlighed til Celina, og han gør det uden at bekymre sig synderligt om konsekvenserne. Og Celina må også selv gå på kompromis med sine egne grænser og sin moral for at beskytte Destan, sig selv og sit folk.”

Tegningen her er også en del af præmierne til vores konkurrence

Det er denne signerede tegning af Ramos fra Mørkets søn, man kan vinde i en af præmierne.

“Uden for fantasygenren ville det være vanskeligere at stille samme dilemma op, udelukkende fordi magi ikke eksisterer. Man vil selvfølgelig kunne stille noget lignende op, men efter vores mening giver fantasy bare den ekstra gnist der får kærlighedshistorien til at blive mere fantastisk.”

I både Ellekongen og Mørkets søn-trilogien arbejder fantasygenren altså godt sammen med portrætteringen af kærlighed. Hos Ulven og Uglen synes vi også, at dette samspil er vigtigt, og vi deltager derfor i Kær-Litt, som er en ny festival med fokus på forskellige former for kærlighedslitteratur. Som et led i vores konkurrence på Facebook og Instagram, udlodder vi derfor også to billetter til Kær-Litt. Vinderen kan få sit eksemplar af Ellekongen signeret af Signe, der også deltager i festivalen.

Kær-Litt afholdes for første gang den 5.-6. maj 2018 og foregår på den romantiske Fuglsang Herregaard på Lolland. Det var Gittemie Eriksen, der fik ideen til festivalen, og vi har stillet hende et par spørgsmål. Hun fortæller, at det var krimimessen i Horsens, der inspirerede hende.

Her ser i en del af Fuglsang Herregaards flotte indre.

Kær-litt kommer til at foregå på Fuglsang Herregaard, der ikke blot har flotte omgivelser, men også et nydeligt indre.

”Jeg kørte på turen hjem og tænkte på, at det var enormt fedt for Horsens med sådan et stort arrangement, og at jeg også godt kunne tænke mig, at vi havde noget tilsvarende her på Sydhavsøerne, hvor jeg bor… Vi har intet nedlagt fængsel, men vi har en masse romantiske herregårde, smuk natur, små snoede veje, og så kørte Lolland-Falster Lovestorm på det højeste på det tidspunkt, så jeg tænkte, at vi også havde masser af kærlighed,” siger Gittemie og fortsætter:

”Der bliver scener, hvor forskellige forfattere skiftes til at blive interviewet og læse op af deres værker. Et hyggeligt hjørne, hvor forfatterne signerer bøger og kan få en snak med deres læsere. I haven er der forskellig underholdning for børnene, og så er vi i fuld gang med også at planlægge en intimkoncert med et ret hot navn. Vi har en novellekonkurrence i gang sammen med Familie Journal, og de ti bedste noveller udgiver vi i en bog, der kan købes på festivalen. Det jeg glæder mig allermest til er at se herregården fyldt med mennesker, der hylder kærlighedslitteraturen på forskellig vis.”

Der er også gode ting i vente for fantasyelskere, der har planer om at deltage i festivalen. Ifølge Gittemie kan vi særligt se frem til de autentiske omgivelser samt nogle spændende forfattere, de er ved at indgå aftaler med. Gittemie opmuntrer folk til at følge med på Kær-Litts Facebookside, hvor de løbende afslører navne.

Herfra er der bare at ønske alle en god og kærlig februar og held og lykke i vores konkurrence. Der er dog intet at frygte, hvis du ikke vinder Ellekongen eller Mørkets søn-trilogien, for fra i morgen og frem til Valentinsdag d. 14. februar vil bøgerne nemlig være på tilbud i Ulven og Uglens webshop. Der er med andre ord ingen grund til ikke at nyde disse to fantasybøger på Valentinsdag.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer

Skriv et svar