Lars Kramhøft og Djævlens hjerte

Denne uges blogindlæg er en teaser til en af efterårets store udgivelser fra forlaget. Vi har denne uge interviewet Lars Kramhøft, forfatteren til Djævlens hjerte – Bog 1 i Sortekunstens mysterier, en helt ny serie vi på forlaget har glædet os rigtig meget til at få ud. Djævlens hjerte er en actionfyldt og medrivende fortælling om tro og djævlekundskab, medmenneskelighed og forræderi. Den følger Damian i hans kamp for at finde sandheden om sin far, mens han kæmper mod djævle og ondskab både udefra og indefra. Handlingen foregår under Valdemar Atterdag, efter han har genskabt det danske rige.

Forfatter Lars Kramhøft holder sig ikke tilbage, hverken når det gælder beskrivelserne i grusomme kampscener, eller de fejl en ung mand begår – og hvad en sådan tænker om kvinder. Der er lagt op til en rå og vild fortælling, der ikke er til at lægge fra sig. Det er dybt fascinerende og forfriskende at se en dansk forfatter begive sig i krig med at skrive dansk fantasy, som faktisk foregår i Danmark. Lars Kramhøft er en af vores nytilkomne forfattere til Ulven og Uglen, som man kan få chancen for at møde til Herlufsholm fantasy bogmesse. Men inden i selv får mulighed for at stille spørgsmål til Lars Kramhøft, så har vi spurgt lidt ind til hans forfatterskab, som vi rigtig gerne vil dele med jer.

djaevlens-hjerte-cover

Djævlens hjerte (2017) af Lars Kramhøft

I tiden op til den kommende udgivelse af Djævlens hjerte kunne vi her på forlaget ikke dy os for at spørge ind til, hvad der ligger bag forfatteren som person, og hvad der gjorde, at han skrev Djævlens hjerte. Hvordan kom du i gang med at skrive Djævlens hjerte?

“Jeg skrev det oprindelige manuskriptet tilbage i 2014. På det tidspunkt havde jeg fået udgivet en tegneserie Fordærvet samt en håndfuld noveller, men jeg havde stadig ikke formået at skrive en hel roman og det plagede mig en del. Jeg havde prøvet flere gange, men hver gang gik det galt, og jeg endte med at give op.  Jeg var simpelthen nødt til at sætte mig selv en pistol for panden, i overført betydning, hvis det skulle lykkes. Derfor fandt jeg på at indgå et væddemål med en af mine venner; hvis ikke jeg skrev en roman i løbet af et år, skulle jeg give ham 500 kr. På den måde forpligtede jeg mig selv til at få det gjort. Og det lykkedes. Selvom der stadig skulle mange omskrivninger til før manuskriptet fik den form det har i dag.”

Hvor fik du ideen til din bog?

“Uden at afsløre for meget, kan jeg fortælle at “Djævlens hjerte” er kraftigt inspireret af sort magi og overtro i middelalderen. Fx er motivet med “pagten med djævlen”  centralt i bogen.  Da jeg havde fundet ud af, at bogen skulle foregå i middelalderen og handle om riddere, sørgede jeg bl.a. for at lave research ved at lære at slås med langsværd inde på nationalmuseet for at finde ud af, hvordan det føles i kroppen. Der er en række forskellige spor i bogen; det er en middelalderroman, med riddere, sværdkampe og magi. Men det er også en dannelsesroman, om at vågne op til verden og møde kærligheden, sexualiteten, døden, og ja, livet, som det virkelig er, komplekst og mangefacetteret.  Jeg tror også at det har været lidt af en kæphest for mig at skrive en fantasyroman, som, selvom den er fortalt fra en mands synspunkt, behandler sin kvindelige hovedperson med respekt. Jeg er så træt af popkulturelle fortællinger, hvor kvinden blot er en præmie, som manden kan vinde til sidst. Så det var meget vigtigt for mig at den kvindelige karakter havde sin egen vilje og insisterer på at definere sin egen rolle i historien, fremfor at være en rekvisit i mandens fortælling.  Man kan sige, at jeg har stræbt efter at beskrive de menneskelige relationer på en troværdig – omend ikke altid sympatisk – måde. Jeg håber det er lykkedes!”

Hvorfor skrive dansk fantasy litteratur? 

“Fordi vi skal vise, at vi kan andet end realisme og krimi. Vi har også en spændende, hjemlig tradition, der peger i andre retninger, og som indeholder godt stof til fantasy, især i den mere mørke ende. Tag bare H. C. Andersen og B.S. Ingemann. Eller for at gå endnu længere tilbage, folkesagnene og de kirker, vi har stående med kalkmalerier af både engle og dæmoner. Det har inspireret mig meget både til Djævlens hjerte og min anden bogserie, Rakkerpak. Som alle danske skoleelever blev jeg pisket igennem det moderne gennembrud og Herman Bang, og jeg forstår godt, at de var vigtige, men når jeg havde fri fra skole, var det nogle ganske andre ting, jeg læste, som f.eks Dragonlance, Steen Langstrup, Dennis Jürgensen, Edgar Allan Poe, Lovecraft og H. G. Wells. Jeg synes, det er vigtigt at litteratur også kan være spændende og underholdende, at læsning kan være lystbetonet. Jeg vil gerne skubbe til de skel, der stadig eksisterer mellem den “fine” litteratur og genre-litteraturen. Selvom der er mange flere (i hvert fald blandt unge), nu til dags, der kan sige de læser fantasy og sci-fi uden at skamme sig over det, så er det jo ikke nogen hemmelighed, at det stadig er de realistiske genrer, der favoriseres, både i de toneangivende medier og på forfatterskolen. Se blot menupunktet på forfatterskolens  hjemmeside om hvilke præmisser, de optager nye elever efter. Der er noget at gøre oprør mod dér. At der så også er rigtig meget genrelitteratur, der er noget slam, er en anden sag. Det betyder, at vi, som udøvere, har en forpligtelse til at dygtiggøre os, og tage vores kunst alvorligt, så vi kan være med på et internationalt niveau.”

Det kan vi jo kun erklære os enige i. Hvor kommer din inspiration fra? Både til at skrive generelt og til Djævlens hjerte?

forside-en-konges-vej-del-2

En konges vej – Del 2 (2017) af Brandon Sanderson

“Generelt: Min far var en stor fortæller og en alsidig hobby-kunstner, som introducerede mig til glæden ved litteratur. Selvom han aldrig skrev så meget som en eneste novelle (han malede og huggede i sten), satte hans evne til at fortælle historier og finde på et stort aftryk på mig. Min far lever ikke længere, men nu er jeg til gengæld heldig at have en kæreste som tror på mig og støtter mig. Det sidste års tid har det mest af alt været hende, der har inspireret mig. Mere konkret ift. Djævlens hjerte, så har der været en vis inspiration fra de prominente fantasy-forfattere fra de senere år, Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson, George R. R. Martin, Mark Lawrence m.fl. men derudover står især Umberto Eco’s Rosens navn stærkt, som en virkelig god og spændende middelalderroman. Også Bjarne Reuters Shamran og Løgnhalsen fra Umbrien har gjort indtryk, især Shamran, som jeg blev introduceret for i den helt rigtige alder.”

Du virker til at være en stor fantasy læser. Hvilken bog ville du sige er din favorit?

Perdido street station af China Mieville. Fordi den genopfandt fantasygenren, da den udkom med et ordentligt skud pulp-weirdness og surrealisme, som gjorde genren spændende på ny.  Den bog fik mig igang med at skrive igen som voksen ved at minde mig om, hvad fantasy kan og hvor inspirerende og tankevækkende, det kan være at blive taget med til en anden verden. Jeg anbefaler den til alle.”

Du kan læse mere om Djævlens hjerte her, og hvis du selv har et spørgsmål til forfatteren, så kan du møde Lars Kramhøft til Herlufsholm Fantasy bogmesse. Der kan du også få signeret dit eksemplar af Djævlens Hjerte.

Rigtig god læselyst!

Tags: , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Djævlens hjerte af Lars Kramhøft - 11. januar 2019

    […] Læs et interview med Lars Kramhøft på Ulven og Uglens blog […]

Skriv et svar