Fantasy i tv-seriens form

Kender du følelsen af at have lyst til at fordybe dig i et fantasyunivers uden at have tiden til at læse en hel bog? Det er skønt at bruge dage eller uger på en spændende fantasyfortælling, men det stemmer desværre ikke altid overens med en travl hverdag. Et godt alternativ kan derfor være at se en fantasy-tv-serie, der måske ikke kræver lige så meget tid eller koncentration som en bog. I denne uges blogindlæg vil jeg netop komme med tre bud på, hvad en god og aktuel tv-serie inden for fantasygenren kunne være.

Daenerys Targaryen med en af sine tre drager.

Daenerys Targaryen med en af sine tre drager.

Game of Thrones
De fleste af os kender fantasy-tv-serien Game of Thrones, som er baseret på den amerikanske forfatter George R.R. Martins bogserie, der på dansk hedder En sang om is og ild. Tv-serien er skabt af David Benioff og D.B. Weiss for HBO og er gennem årene blevet ekstremt populær. Game of Thrones foregår på de fiktive kontinenter Westeros og Essos, og vi følger i historien mange forskellige karakterer, hvis veje krydses. I seriens første sæson, som udkom i 2011, følger vi særligt tre forskellige handlingstråde.

Den første handler om en masse blodige magtkampe om jerntronen, hvorfra kongen regerer Westeros. Her er der særligt fokus på den ærekære Ned Stark, som forsøger at guide den nuværende konge gennem de mange intriger, han er blandet ind i. Den anden handlingstråd fokuserer på Daenerys Targaryen, som er arving til den forrige konge af Westeros, der blev slået ihjel af den nuværende konge. Daenerys lever derfor i eksil og venter på, at hun kan generobre Westeros. Den tredje handlingstråd er centreret omkring et broderskab af udstødte mænd, særligt den stolte John Snow, der beskytter resten af verden mod nogle farlige væsner kaldet ”White Walkers”, som er på vej mod dem.

En "White Walker".

Lederen af “the White Walkers”, som er på vej mod Westeros.

Som denne beskrivelse antyder, er Game of Thrones en kompleks tv-serie, der bl.a. tilbyder vilde sværdkampe, luskede planer og overraskende drejninger. Noget, som jeg synes fungerer særligt godt, er at vi som sagt følger rigtig mange karakterer i serien, idet seeren herved får lov til at anskue handlingen fra flere perspektiver. Derudover er tv-serien kendt for ikke at være bange for at slå vigtige karakterer ihjel, hvilket jeg synes er en interessant måde at adskille den fra andre serier på. Der er lige nu stor spænding omkring, hvad der kommer til at ske i den ottende sæson af Game of Thrones, som gerne skal udkomme i 2019, da handlingen i tv-serien har overhalet bøgerne.

Plakat til første sæson af Stranger Things.

En af plakaterne til den første sæson af Stranger Things.

Stranger Things
Stranger Things udkom i 2016 på Netflix og er skrevet og instrueret af de amerikanske instruktørbrødre Matt og Ross Duffer. Første sæson af tv-serien handler overordnet om drengen Will Byers, der i 1980’erne pludselig forsvinder fra den fiktive by Hawkins, Indiana. Det viser sig, at Will er blevet kidnappet og ført til en alternativ og mørk version af verden kaldet ”the Upside Down”, der huser skræmmende monstre.

Vi følger i Stranger Things primært Wills familie og venner, der forsøger at finde ham. Hans venner støder i deres søgen på en pige med telekinetiske evner, som kalder sig selv Eleven. Det bliver med tiden klart, at Eleven er et resultat af det lokale laboratories forsøg på at komme i kontakt med den alternative verden, Will befinder sig i. Igennem Eleven kommer vennerne derfor nærmere Will, men de kommer derved også nærmere de mørke væsner, der lurer i ”the Upside Down”.

Den alternative verden, som kaldes "the Upside Down".

Den alternative verden, som kaldes “the Upside Down”.

Stranger Things består indtil videre af to sæsoner, og der er en tredje på vej, som gerne skulle udkomme i løbet af 2019. Det er værd at bemærke, at serien genremæssigt befinder sig mellem fantasy og science-fiction, bl.a. fordi det ikke står klart, hvordan den alternative verden er opstået. På andre punkter minder Stranger Things også om weird fiction, hvilket jeg personligt synes er utroligt interessant. Der er nemlig store ligheder mellem ”the Upside Down” og H.P. Lovecrafts mørke og weird fortællinger, hvilket i kan læse mere om i vores blogindlæg herom.

Britannia
Britannia er en historisk fantasy-tv-serie skrevet af den engelske filminstruktør Jez Butterworth. Seriens første sæson udkom i januar i år og kan bl.a. ses på HBO. Handlingen er inspireret af virkelige hændelser fra år 43, hvor romerne, ledet af generalen Aulus Plautius, invaderede England med hård hånd. Det er ligeledes denne invasion, vi følger i Britannia, men her er den krydret med overnaturlige elementer i form af druider, der er i stand til at bruge mørke kræfter fra underverdenen.

Druiden Veran.

Druiden Veran, som gør brug af mørk magi fra underverdenen.

Vi følger overordnet i Britannia to keltiske stammer, der længe har været i kamp mod hinanden. Deres fejde bliver dog afbrudt af Aulus Plautius’ planer om ikke bare at overtage England, men også om at tage del i druidernes mystiske magi. Derudover følger vi eneboeren Divis, der er blevet smidt ud af druidernes samfund. Divis ser i nogle syner, at romerne er på vej til England, og han påbegynder derfor en mission om at stoppe dem og Plautius’ hemmelige planer. Divis redder undervejs pigen Cait, hvis familie er blevet dræbt af romerne. Selvom han til at begynde med forsøger at slippe af med Cait igen, finder han hurtigt ud af, at hun også spiller en vigtig rolle for Englands fremtid.

Introen til Britannia er også meget syret.

Introen til Britannia bærer også præg af den syrede stemning, der kan mærkes i hele tv-serien.

Jeg synes for det første, at Britannia er en god serie, fordi den bygger på historiske begivenheder, man kender til, men samtidig inkorporerer overnaturlige ting, man kunne forestille sig, at folk har troet på dengang. Noget interessant ved serien er derudover også, at Britannia til tider er meget syret, da man som seer bl.a. er vidne til vilde drømmesyn, der ikke bare påvirker karaktererne, men også understøttes af filmteknikken. Det føles herved som om, at man er på et syretrip sammen med karaktererne, når de ser syner, og det skaber en helt særlig form for indlevelse. Det er endnu ikke til at sige, hvorvidt Britannia får en sæson mere, men det er der i hvert fald mange, der håber på.

Jeg synes, at Game of Thrones, Britannia og Stranger Things er tre gode bud på, hvad en spændende og aktuel fantasy-tv-serie kunne være. Det er dog vigtigt at påpege, at der findes mange andre serier, der måske ikke er lige så aktuelle, men som stadig er værd at se. Eksempler kunne være Buffy the Vampire Slayer, Supernatural, Grimm, The Magicians eller Penny Dreadful, der alle kan karakteriseres som fantasy. Så hvis du har brug for noget ”uforpligtende” fantasy, som ikke nødvendigvis kræver for meget af din tid, så er der en hel del at tage fat på her.

Tags: , , , , , ,

Ingen kommentarer

Skriv et svar