“De tisser aldrig i klassisk fantasy” – interview med Thomas Arnt

15. august udkommer Thomas Arnts skæve nørdbog Muskler & Magi, en samling af 29 mikroeventyr med krigeren Thyban og troldmanden Mithrados og efter Thomas’ eget udsagn både en kærlighedserklæring og et spark i løgene til klassisk fantasy.

Over de sidste par år har Thomas udgivet flere børnebøger med eventyrlige temaer, bl.a. Troldmænd vs. Zombier-serien (Calibat, 2018) og Sådan bliver du en tjekket vampyr der netop er udkommet på forlaget Petunia. Muskler & Magi er Thomas’ første bog til voksne.

fotografi-den-05-08-2020-kl-14-45-5

Selvom det kun er to år siden Thomas Arnt debuterede som forfatter, har han allerede en del bøger bag sig. Muskler & Magi er dog den første skrevet til et voksens publikum.

”Det er egentlig lidt underligt for indtil jeg fik udgivet min første bog i 2018, så havde jeg ikke set mig selv som børnebogsforfatter,” fortæller Thomas. Han arbejder til daglig som skolelærer, og han kalder selv Muskler & Magi-universet for sit ’frikvarter’. Her kan han eksperimentere med andre virkemidler end i børnebøgerne og skrive om sex og vold og fortælle jokes som bestemt ikke er for børn.

”Ideen til Muskler & Magi opstod for en del år siden hvor jeg havde skrevet åbningsscenen til en fantasybog,” fortæller Thomas. ”Jeg havde absolut ingen anelse om hvor denne scene skulle føre hen, udover at en lille gruppe eventyrlystne helte skulle ind i en skummel grotte. I gruppen var bl.a. en supergnaven troldmand og en lidt for selvfed kriger. Historien kom aldrig rigtig i gang, men de to herre blev ikke helt afskrevet.”

I 2018 fik Thyban og Mithrados så deres moment da Thomas opdagede #februaryfiction på Instagram.

”I februaryfiction har man kun 100 ord at gøre godt med, og det var et benspænd jeg havde brug for,” mener Thomas for han havde på det tidspunkt påbegyndt adskillige historier med lange maleriske beskrivelser og indskudte sætninger hvor han anstrengte sig for at få læseren til at grine. ”I februaryfiction er man nødt til at skære ind til benet og give læseren lige akkurat nok til at danne sig et billede, men også fortælle en hel scene eller historie fra start til slut. Det er noget som har hjulpet mig i mit øvrige forfatteri. Til gengæld har det så også givet utallige grå hår når man har formuleret en ’perfekt’ sætning, og man så opdager at man er endt på 102 ord. Så må der dræbes nogle sprogblomster.”

De første historier om de to helte var måske lige lovlig meget Discworld-fanfiction, mener Thomas, men han vil gerne stå ved at han er kæmpe Terry Prachett-fan. Som fantasynørd og rollespiller er det dog ikke svært at finde på:

”Min inspiration til historierne kommer ofte af sig selv. Jeg har et dokument på min laptop hvor jeg i ny og næ skriver et par noter hvis der dukker noget op. Så er jeg klar til at skrive når vi rammer 1. februar,” fortæller Thomas som nu i tre år har deltaget i #februaryfiction sammen med Thyban og Mithrados. Det er blevet til en 100 ords historie hver februardag samt nogle nye historier som kun er med i den trykte bog. ”Ofte tager jeg udgangspunkt i en fantasykliché som jeg så vender på hovedet eller overdriver til det ekstreme. Jeg har læst så meget fantasy fra 80erne og 90erne at kilden nærmest er uudtømmelig. I starten var der meningen det kun skulle være fra bøgernes verden, men der gik ikke lang tid før jeg også fik blandet rollespil og computerspil ind i det her fantasyunivers. Især computerspillet Diablo 2 har været brugt som inspiration.”

fotografi-den-05-08-2020-kl-14-58-6

Thomas er kæmpe fan af forfatteren Terry Prachett, og han indrømmer gerne at de første historier om Thyban og Mithrados måske var lidt for meget Discworld-fanfiction.

Thomas’ kælder er fuld af tegneserier, og især historierne om Fantomet (Interpresse, 1971-1994) har en særlig plads i hans hjerte. Selv sammenligner han Muskler & Magis opbygning med den man ser i bl.a. Garfield (Jim Davies, 1978-nu) og Steen & Stoffer (Bill Watterson, 1985-1995 ) hvor hver side eller opslag er en selvstændig historie.

”Da jeg begyndte at tale med Ulven og Uglen om at få udgivet Muskler & Magi, havde jeg ikke turdet håbe på at bogen blev fuldt illustreret,” fortæller Thomas. ”Rie Nim, som har illustreret bogen, har kastet sig ud i opgaven med en legelyst jeg kan se i mig selv. Til et møde spurgte hun om der var nogen grænser, og da bogen er et frikvarter, så var svaret nej. Hun fik mere eller mindre frie hænder. Derfor er der også delvist afklædte kroppe, blod og afhuggede hoveder. Det hele er serveret med et glimt i øjet og med et slag i nyrerne til forsiderne på klassisk fantasy fra 80erne som godt kunne blive ret svulstige.”

Den kærlige kritik af fantasygenren gennemsyrer hele bogen, bl.a. historien ”En forløsende stund” som er en af Thomas’ favoritter, og hvor Thyban har glemt at tisse inden et kritisk øjeblik.

”Jeg er typen der altid tisser af inden jeg skal noget, fordi jeg ved at jeg ikke kan koncentrere mig hvis jeg pludselig mærker blæren trænge sig på,” siger Thomas. ”De tisser aldrig i klassisk fantasy. I Hobbitten æder og drikker de konstant, men går de nogensinde ud i skoven og hælder vandet fra kartoflerne? Nope.”

nr07_en-forloesende-stund_faerdig_vs2

I historien “En forløsende stund” må Thyban træde af på naturens vegne lige inden der sker noget spændende, og illustrator Rie Nim har tegnet ham med krydsede ben, mens Mithrados er en anelse utålmodig.

Hos Ulven og Uglen elsker vi præmissen for Thomas’ historier. Forlagsejer Line Lybecker der har været redaktør på Muskler & Magi, fulgte med på Thomas’ instagramprofil allerede 1. februar 2018, og da Thomas skrev til hende for at høre om forlaget var interesseret i at udgive 1. sæson, sprang hun til med det samme.

”Historierne om Mithrados og Thyban har fået mig til at skraldgrine når jeg scrollede gennem feedet,” fortæller hun. ”Thomas har valgt de bedste ud til bogen, og der er kommet flere nye til. Det har nok været de sjoveste redigeringsrunder nogensinde.”

Heldigvis har Thomas ikke planer om at holde op med at skrive sine små 100 ords historier. I februar 2021 går han i gang igen:

”Det bliver jeg ved med, så længe det er sjovt,” lover han. ”Det kunne være fantastisk hvis flere af historierne fik lov at blive udgivet som bog, med Ries illustrationer.”

Det håber vi også hos Ulven og Uglen, men Thomas’ planer for de to helte stopper ikke der:

”Der er flere der har spurgt om der ikke kommer en længere historie med Thyban og Mithrados, og det er noget jeg har prøvet at skrive et par gange,” fortæller Thomas. ”En af gangene prøvede jeg at skrive en mere børnevenlig udgave om hvordan de herrer mødtes. Det faldt helt til jorden. Måske jeg skriver en Muskler & Magi THE ROMAN en dag.”

Muskler & Magi udkommer 15. august 2020 og er Thomas Arnts første bog til voksne.

Du kan læse de oprindelige Muskler & Magi-historier på Thomas’ instagram-side, men hvis du vil have de nye med og nyde Rie Nims tegninger til, må du have fat i bogen. Den kan heldigvis forudbestilles allerede nu, og lørdag den 15. august fejrer vi udgivelsen med reception hos verdens ældste tegneseriebutik, Fantask i Sankt Peders Stræde i København. Du kan læse mere om arrangementet her.

Hvis du er nysgerrig efter at se hvordan Ries tegninger blev til, så kan du læse hendes to gæsteblogindlæg Fantasyhelte i farver del 1 og del 2.

Tags: , , ,

Ingen kommentarer

Skriv et svar