Lesbiske Rache sætter ligestilling i perspektiv

Af Pernille L. Stenby

Glædelig pride week! Jeg hedder Pernille og er forfatteren til Inkarnation og Under huden, bøgerne i den dystopiske LGBTQ+ fantasyserie Mestenes. Jeg tænkte, at det passede godt til ugens regnbuetema at fortælle lidt om min kommende roman Et manipuleret liv, der udkommer hos Ulven og Uglen i 2021.

Selvom Mestenes-serien både handler om kønsidentitet og seksualitet, er den fokuseret på hovedpersonen Mestenes’ personlige udvikling, hvor Mes præsenteres for kønsnormerne uden selv at føle sig helt som en mand eller en kvinde.

I Et manipuleret liv er fokusset seksualitet, helt specifikt homoseksualitet, og hvad det gør ved mennesker, når et samfund ulovliggør kærlighed, fordi de ser børnefødsler som profit. Vi følger den kvindelige betvinger Rache Lenn og hendes kærlighed til en anden kvinde.

billed-1

En skitse, jeg har lavet af Rache, den lesbiske hovedperson i fantasyromanen Et manipuleret liv, som udkommer i 2021.

Selvom Raches fortælling er sat i samme univers som Mestenes-serien, er det en selvstændig bog. Der trækkes tråde til selve hovedserien, men om man læser Et manipuleret liv før eller efter Mestenes-serien gør ingen forskel.

 

Om bogen

Raches liv ændrede sig den dag, hun som teenager fik sansen, en magisk kraft, der gør hende i stand til at rykke genstande uden fysisk kontakt og at læse folks minder. Pludselig så hendes familie og hendes venner hende som et monster. Et korps fra Kastellet (regeringen) hentede hende i sikkerhed, væk fra frygten, hadet og vreden fra dem, der var bange for, hvordan Raches nye evner kunne skade dem.

Under Kastellets beskyttelse fortsatte Rache sit liv, og hun brændte for at blive en korpsbetvinger og hjælpe andre, der ligesom hende selv havde fået sansen og blev udpeget som misfostre. Den eneste pris, Kastellet forventede af hende, var taknemmelighed, hendes arbejdskraft og et barn.

For Rache gav det hele mening. Hun steg i rang og bar korpsets halsbånd med stolthed. Indtil hun forelskede sig i sin kollega Trea, en kvinde, der turde stille spørgsmål, turde provokere, turde elske, hvem hun ville – og derfor blev Trea trukket væk af Kastellets sortklædte betjente.

Inden i Rache kolliderede ønsket om at passe ind med trangen til at følge sit hjerte.

billed-2

Som en del af tankeprocessen tegner jeg en masse. Det har ført til nogle forskellige skitser af Rache. Ligesom tekst har en evne til at vække en karakter til live, kan tegninger give et indtryk af, hvem karaktererne er som mennesker.

 

Da Raches historie opstod

Et manipuleret liv blev ligesom Inkarnation skrevet til mig selv. Rache dukkede for første gang op på papir tilbage i 2018, mens jeg stadig arbejdede på Under huden. At følge hende var utroligt befriende. Jeg elskede hendes stædige småmelankolske væsen, hendes fejl og mangler, hendes længsel efter Trea og hendes kærlighed til sin 4-årige datter, pigen, som hun fødte til Kastellet.

For mig viste Rache styrken i kvindelighed.

Når man skriver, ved man aldrig, om andre også vil elske ens tekst. Jeg sendte første kapitel til nogle betalæsere, og feedbacken var overvældende positiv, både på grund af Raches historie, og fordi Et manipuleret liv kaster nyt lys over det univers, som Mestenes-serien foregår i. Jeg blev mere og mere sikker på, at Rache fortjente at fortælle sin historie, og at andre ville få noget ud af at læse den.

billed-3

Bag enhver roman ligger der en masse emner, som kræver research. Et af emnerne i Et manipuleret liv er våben. Rache er en korpsbetvinger og har gennem sin profession lært, hvordan man bruger skydevåben, noget, jeg ikke selv kendte meget til, før jeg startede min research.

 

En ’rigtig’ kvinde

Jeg er gang på gang blevet konfronteret med, hvor jeg som kvinde hører til, hvad jeg burde være, hvem jeg burde være. At arbejde med de tanker igennem Rache var utroligt givende, fordi jeg kunne træde et skridt tilbage og se det hele i et andet lys.

Lige præcis det at kunne vise en problemstilling i et nyt perspektiv, er en af styrkerne ved fantasygenren.

Igennem Inkarnation kunne jeg reflektere over, hvordan jeg selv havde det med at skulle passe ind i et samfund, der forudbestemmer kønsroller. I Et manipuleret liv kunne jeg dykke dybere ned i normen for kvinder, og hvordan den på visse punkter er destruktiv for identitetsdannelsen.

I bund og grund ønsker vi jo alle sammen at blive elsket og passe ind, så det er svært at ignorere folks kommentarer, når man gang på gang guides mod, hvad de mener, man skal være.

billed-4

Et korps består af sansetive med særlige evner og en kontrollør, som holder opsyn og sørger for, at de følger Kastellets kodeks. Kontrollører kendes på deres blæksorte øjne, som kvinden i midten af skitsen.

Rache forsøger at være den smukke korpsbetvinger, der giver sin krop til Kastellet, så hun kan føde dem et barn. Selvom det er fiktion, ligger problematikkerne tæt op ad virkeligheden.

Fra medierne får at vi at vide, at en kvinde skal være smuk, smilende og let at tale med. Hun skal være seksuelt tilgængelig for sin mandlige kæreste. Hun er ikke ulækker, har ikke kropsbehåring, dufter dejligt, og selvom vi i 2020 har bevæget os længere væk fra normen om, at kvinder også er husmødre, der ikke har et indkomstgivende job, lever overseksualiseringen stadig i bedste velgående, og i de fleste hverv får mænd en højere løn end deres kvindelige kolleger.

Jeg husker, at jeg som forvirret teenager fik at vide af en mand, at jeg fumlede ved mit hår, fordi jeg havde lyst til sex med ham. En anden bad mig tage mine briller af, ellers ville han ikke overveje at date mig. Jeg fik de klassiske seksuelle beskeder fra fremmede, der fortalte, hvad de ville gøre ved min krop, og at jeg ville kunne lide det. I film lagde sex ikke ud med forspil. Al sex var lige på og hård med manden i fokus.

I mit tilfælde gik jeg længe og tænkte på, at jeg skulle tilpasse mig. Selvom jeg kunne forelske mig i mænd, havde jeg ikke lyst til sex med dem, men jeg fik at vide af mine veninder, at jeg bare skulle springe ud i det. Vi havde lært, at kvinder ikke var seksuelle væsner, og for dem var min tøven naturlig.

Da jeg indså, at jeg var både fysisk og mentalt tiltrukket af kvinder, anede jeg ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv. At acceptere det tog mange år, men det hjalp mig med at rette fokus mod, hvad jeg havde lyst til – og hvem jeg var.

billed-5

Et af hovedemnerne i Et manipuleret liv er samfundets forventning til, hvordan man skal leve sit liv. Fordi regeringen i bogen har brug for flere med særlige evner, er det ulovligt for sansetive at være homoseksuelle.

 

At elske en af samme køn

Selvom et Et manipuleret liv handler om den manglende accept, som samfundet kan konfrontere én med, er en stor del af bogens fokus den manglende accept, vi udsætter os selv for.

Rache står i en situation, hvor hun enten kan blive ved med at følge Kastellets kodeks eller prøve at finde og redde kvinden, hun elsker.

Selvom det kan være utroligt skræmmende at give slip på samfundsnormerne og elske en af samme køn, fortjener vi alle at være lykkelige. Den lykke er der ikke en deadline på. Om man så indser denne tiltrækning som teenager eller voksen, om man har et barn eller ej. Din seksualitet er din egen, og det er dig, der definerer den.

Jeg glæder mig til at dele Et manipuleret liv med jer :D Og I får lige en lille teaser for at fornemme Rache som fortæller:

Uddrag af Et manipuleret liv

Uddrag af Et manipuleret liv, hvor Rache tænker på Trea.

 

Et manipuleret liv udkommer i 2021, men Mestenes 1 og 2 er allerede udkommet og er på tilbud frem til 31. august.

Tags: , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. ”Når jeg skriver, bliver det meget ofte mit liv i en blender” – Interview med Pernille L. Stenby - Ulven og Uglen - 30. september 2021

    […] kan læse mere om dette emne og om Pernilles tanker bag bøgerne og universet her og […]

Skriv et svar