Cosplayerens univers

Denne uges blogindlæg skal handle om cosplay, og Ulven og Uglen har i den anledning interviewet to professionelle cosplayere ved navn Sørine og Carina. De er begge 26 år gamle, og Sørine arbejder til daglig som folkeskolelærer, mens Carina er administrativ medarbejder på et teater. I deres fritid dyrker de cosplay sammen, hvor de går under navnene ”Surine” og ”Rinaca”. Sørine har cosplayet siden 2005, mens Carina har gjort det siden 2010, og de har derfor en klar idé om, hvad cosplay egentlig er for noget, da vi spørger dem om det:

Sørine og Carina som karakterer fra den japanske animeserie Neon Genesis Evangelion Kilde: RAPFoto.

Sørine og Carina som Asuka og Rei fra mangaserien Neon Genesis Evangelion. Billedet er fra Carinas Facebookside og er taget af RAPFoto.

”Cosplay er en sammentrækning af ordene costume og roleplay, og det dækker over dét at klæde sig ud som fiktive karakterer. Der er mange forskellige måder at være cosplayer på, f.eks. vælger nogen at købe kostumer, mens andre bruger flere måneder og mange penge på at konstruere alt selv. Det kommer an på personen, og hvor deres interesse ligger,” forklarer de og fortsætter:

”Cosplay er noget som vi tager på i helt bestemte sammenhænge: conventions, konkurrencer, fotosessioner, events, der har ens serie som omdrejningspunkt. Det er altså ikke noget man flader rundt i derhjemme.”

Sørine og Carina har igennem tiden cosplayet som mange forskellige karakterer. For et par måneder siden deltog de i Baltoppen Bios Harry Potter-filmfestival, hvor de cosplayede som elever på Hogwarts, men de har bl.a. også cosplayet som karakterer fra computerspillet Overwatch og mangaserien Boku No Hero Academia. De har altså prøvet lidt af hvert, og da vi spørger dem, hvorfor de begyndte at dyrke cosplay, fortæller Carina følgende:

sde

Sørine som Mina fra mangaserien Boku No Hero Academia. Billedet er fra Sørines Facebookside og er taget af Lama.Studio.

”I starten var cosplay og conventions en måde jeg kunne få et afbræk fra hverdagen. Siden jeg begyndte at cosplaye med Sørine er det dog blevet en hobby vi kan dele gennem hele processen fra at vælge kostumer, lave dem, og have dem på.”

Sørine fortæller derefter om grunden til, at hun begyndte at cosplaye:

”Jeg kan huske da jeg var yngre og var utrolig interesseret i de universer og historier jeg fandt i manga og anime, men der var desværre ikke så mange i min omgangskreds, der delte min interesse. Så snart jeg havde et cosplay på til min første convention, blev jeg mødt af andre fans, der var lige så opslugte som jeg selv var. Når man har et cosplay på, ”skilter” man med ens interesser, og man er øjeblikkeligt en som andre kan komme i kontakt med.”

”Mange af vores bedste venner er nogen som Carina og jeg har mødt igennem cosplay, når vi har repræsenteret Danmark i udlandet. I takt med, at jeg er blevet dygtigere mødtes man ikke kun over de serier, man cosplayer, men også med andre, der konstruerer deres kostumer, og så kan man snakke i timevis om, hvor stor en hovedpine det er at lave applikation eller hundrede andre ting,” fortæller Sørine.

dd

Carina som Widowmaker fra computerspillet Overwatch. Billedet er fra Carinas Facebookside og er taget af Dusty Photography.

Cosplay handler altså ikke bare om at klæde sig ud som fiktive karakterer, men også om at skabe et fællesskab sammen med andre, der deler ens interesser. Det understreger Sørine og Carina også, da vi spørger dem, hvad de godt kan lide ved cosplay:

”Det er noget som vi kan lave sammen som par, og en måde at få oplevelser sammen og nye venner. Det er en sjov måde at få kontakt til skaberne af ens yndlingsspil. Det betyder meget for os at kunne skabe kreativt indhold til andre fans, f.eks. i form af fotos og optrædener.”

”Jeg elsker at skulle udtænke, hvordan man laver et svært element på et kostume. I starten virker det altid fuldstændig uoverskueligt, men når man står med det færdige produkt, er man bare så stolt af sig selv,” uddyber Sørine.

Som I kan høre, ligger Sørine og Carina meget energi i at cosplaye, hvilket også er tydeligt, da de skal forklare, hvor tit de gør det. De fortæller, at de får taget billeder i nye kostumer fem-syv gange årligt, mens de deltager i danske conventions tre-fire gange. De tager også nogle gange til udlandet, hvis de er blevet inviteret som dommere eller gæster – sidste år var de f.eks. til seks udenlandske arrangementer. De har bl.a. cosplayet til World Cosplay Summit, som er det uofficielle verdensmesterskab i Japan, samt til Tokyos filmfestival. Om deres cosplayplaner for fremtiden, fortæller de følgende:

”Vi har altid mindst fem ideer i tankerne. Men vi ville meget gerne lave noget Game of Thrones og Ivy og Harley Quinn fra Batman. Vi må se, hvad det næste bliver!”

Følg med i Sørine og Carinas cosplayplaner her:
www.facebook.com/SurineCosplay/
www.facebook.com/RinacaCosplay/

Tags: , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer

Skriv et svar