Urban fantasy: Magien er lige rundt om hjørnet

Siden tidernes morgen har det overnaturlige haft en plads i fortællertraditionen, og i gamle myter og eventyr fandtes der overnaturlige væsner som levede blandet menneskene. Det er denne fascination som har været med til at gøre urban fantasy så populær som genren er i dag.
Urban fantasy er en undregenre til fantasy, og den er defineret af det sted hvor historien foregår. I urban fantasy foregår historien nemlig i byen. Mange fortællinger fra denne genre finder sted i en moderne verden og har overnaturlige elementer i form af for eksempel vampyrer eller hekse. Dog udelukker det ikke at urban fantasy kan finde sted i fortiden eller fremtiden; det eneste krav er at det meste af handlingen foregår i en by.
Man kan se urban fantasy som en genre hvor magi og mærkelige ting sker i skyggerne i en verden hvor magi ikke er normen. Alting er helt normalt indtil hovedpersonen går ned ad den forkerte gade, trykker på en bestemt mursten eller går ind i en bestemt kro. En person i metroen ser måske normal ud, men kunne meget vel være et magisk væsen i forklædning eller en heks med en skjult agenda.
Selve genren har sine rødder i det sene 1980’erne og start 1990’erne. Her udgav Charles de Lin sin første novellesamling omkring en fiktiv by kaldet Newford i Dreams Underfoot (1993). Denne og flere andre værker var med til at introducere læseren for muligheden om at overnaturlige væsner kunne leve i den moderne verden.

Det ses tit at urban fantasy og paranormal romance går hånd i hånd, og det kan være svært at skelne de to genrer fra hinanden. Dog ligger forskellen i at hovedplottet i paranormal romance drejer sig om kærligheden imellem to karakterer, hvorimod enhver form for kærlighed i urban fantasy er et sideplot og ikke hovedfortællingen.
Hvis man søger efter bøger inden for urban fantasy, vil man kunne se at genrens værker tit har en kvindelig hovedperson. Cassandra Clares series The Mortal Instruments (2007-2014) er et eksempel på dette.
Dog er det ikke et krav for genren at hovedpersonen skal være en kvinde. Andre kendte romaner som falder under urban fantasy er for eksempel Neil Gaimans Neverwhere (1996) som handler om en ganske almindelig mand som opdager en parallel verden i London.

Her hos Ulven og UKøbenhavns skygger - glen er vi også blevet fanget af genren. Derfor udgiver vi her i januar romanen Københavns skygger. Bogen er skrevet af Aspíciens Haufniensis og handler om Thor og hans start på Københavns Universitet, dog med det tvist at Thor også kommer til at studere magi. Optagelsesbeviset fra universitetet indeholder nemlig en skjult besked der giver adgang til et hemmeligt magisk akademi.

Ingen kommentarer

Skriv et svar