”Under huden” på Pernille L. Stenbys nye roman

Så er der kun et par dage til Under huden udkommer! Det er anden bog i Mestenes-serien, som er skrevet af Pernille L. Stenby. Den første bog i serien, Inkarnation, udkom sidste år og blev Ulven og Uglens hurtigst sælgende titel. Det gik faktisk så stærkt, at vi efter kun to måneder løb tør for bøger og måtte skynde os at trykke flere. Vi håber selvfølgelig, at I tager ligeså godt imod Under huden! (Og så skal vi nok forsøge at have bøger nok denne gang). I Under huden følger vi igen Mestenes, som har fået et nyt liv på Roevel Akademi. Vennen Axten forsøger at hjælpe Mes med at falde til, men både de hemmeligheder, som Mes bærer på, og selve fortiden kan ende med at spænde ben for dem begge.

I forbindelse med udgivelsen har vi interviewet Pernille, som fortæller lidt om de tanker, der ligger bag bogen, Mestenes’ udvikling, og hvordan det er at have skrevet sin anden bog.

I første bog følger man Mestenes, som vågner op i lighuset på Roevel Akademi. Mes kan intet huske om sin fortid og føler sig som en fremmed i kroppen. Titlen Inkarnation var derfor meget sigende for den første roman i Mestenes-serien. Hvad siger titlen Under huden om den anden bog i serien?

Under huden del 1

Forsiden til del 1 af “Under huden”

“Jeg elsker titler med flere betydninger, og det har Under Huden også. Som man kan se på forsiden, er der den umiddelbare betydning: skjoldkrebsene, som kontrollører har under huden. Men ”Under huden” er også noget, man kan komme på andre mennesker, og i bogen kommer man under huden på en del.”

Som læser kommer man bl.a. endnu mere ind under huden på seriens hovedperson Mestenes. I Inkarnation mødte læseren en meget usikker Mes, som ikke kunne huske sin fortid eller for den sags skyld helt simple ting såsom, hvordan det var at spise. Hvilken udvikling sker der med Mes i Under huden?

“Mestenes går med byrder fra sin fortid, og den type byrder forsvinder ikke bare. Jeg tror ikke, at man kan lægge traumer fra sig; de vil på en eller anden måde altid være en del af en, men man kan lære at leve med dem. Under huden foregår nogle dage efter Inkarnation, så Mestenes forsøger at få sin hverdag til at fungere, imens fortiden hjemsøger. Jeg føler dog, at Mestenes vokser igennem bog 2.”

I Inkarnation spillede hukommelse en stor rolle, netop fordi Mestenes havde mistet sin, og det skrev vi faktisk et helt blogindlæg om for nogle måneder siden. Hvilken rolle spiller hukommelse i Under huden?

inkarnation

“Inkarnation” er første bog i “Mestenes”-serien

“I Inkarnation var jeg fascineret af tanken om, hvem vi er, når vi ikke husker os selv. Er vi stadig den samme person uden vores minder? Eller har vi brug for at huske vores fortid for at være os? I Under huden arbejder jeg stadig med de tanker, men jeg har fået en ny inspiration. Hvornår betyder døden, at vi stopper med at eksistere? Når vores krop dør, eller når folk glemmer, hvem vi var? Hvor længe kan mennesker leve videre igennem minder? Det, synes jeg, er utroligt tankevækkende.”

Noget andet, som fyldte en del i Inkarnation, var, at Mestenes på grund af hukommelsestabet ikke rigtig havde en forståelse for begrebet køn. Hvilken betydning får dette for fortsættelsen?

“Jeg følte ikke selv, at det fyldte meget i Inkarnation, at Mestenes ikke forstår køn, men Mestenes’ hukommelsestab fyldte bestemt en del. Jeg ser selv Mestenes som en del af det non-binære spektrum, hvor køn ikke er så kasseopdelt, så Mestenes forståelse af køn kommer nødvendigvis ikke af hukommelsestabet. Man kan vel sige, at Mes lærer mere af verdens forståelse af køn igennem Under huden.”

Under huden del 2

Forsiden til del 2 af “Under huden”. Bogen blev opdelt i to, da den pludselig fik vokseværk.

Sidste år udkom Inkarnation til Copenhagen Pride Week, og det skulle Under huden også have gjort i år, hvis den ikke havde fået vokseværk. Hvorfor ville du gerne have bøgerne ud til der?

“Vi har ikke mange queer hovedpersoner i skønlitteratur. Endnu færre i fantasygenren, så at have en fantasyserie med en LGBT+hovedperson kan måske hjælpe andre, der går med nogle af de samme tanker som Mestenes. Da Under huden fik vokseværk og blev til Under huden del 1 og del 2, måtte vi rykke udgivelsen fra Pride Week til Fantasyfestivallen 14. september.”

I forbindelse med Copenhagen Pride Week 2019 interviewede vi både Pernille og Christina E. Ebbesen, som har skrevet Sumpbaronens rejse . Her fortæller de, hvad Pride-ugen betyder for dem, og hvordan LGBT+elementer har indflydelse på deres bøger.

Her til sidst vil vi vende os lidt væk fra bogen og i stedet spørge til forfatteren bag. Pernille, det er et år siden, at din debutroman Inkarnation udkom. Hvordan har det været?

“Overvældende. Jeg har skrevet for mig selv i så lang tid, at det er svært at vænne sig til, at bogen faktisk er udgivet. Men det er fantastisk at kunne dele både univers og personer med andre, tale om det og nørde Sydkysten [området, hvor seriens handling udspiller sig, red.].”

Har det været anderledes at skrive Under huden end Inkarnation?

“Ja. Og Nej. Under huden er skrevet på samme måde som Inkarnation, altså mig, der sover for lidt og skriver om natten, ser på det første udkast, omskriver og omskriver igen. Jeg er typen, der skriver derudad og vurderer, om det har udfoldet sig på den bedst mulige måde. Lidt ligesom et træ med mange grene, hvor de små valg kan ændre, hvilken gren man bevæger sig ud ad, og dermed ændre historiens gang.”

Pernille L Stenby

Pernille L. Stenby er forfatteren bag “Mestenes”-serien

Tak til Pernille, fordi hun havde lyst til at være med til interviewet. Her på forlaget kan vi kun sige, at vi er glade for de grene, som Pernille har begivet sig ud ad i denne bog – og vi glæder os til at dele Under huden og Mestenes’ rejse med alle jer andre fantasyelskere. Under huden kan forudbestilles allerede nu, og vi håber, at I tager godt imod den. Hvis du kommer til Fantasyfestivalen her i weekenden, kan du møde Pernille på Ulven og Uglens stand, hvor du også kan være med til at fejre udgivelsen af Under huden, når vi holder udgivelsesreception lørdag den 14. september kl. 13. Her kan du selvfølgelig få en snak med Pernille og få signeret bøgerne, så kom endelig forbi!

Tags: , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Den fantastiske rejse - Ulven og Uglen - 10. oktober 2019

    […] I Inkarnation, som er første bog i Mestenes-serien, er Mestenes endt på Roevel Akademi, en af Sydkystens skoler for elever med farlige evner. Evner, som Mestenes selv er i besiddelse af. For at komme hjem må hovedpersonen finde ud af, hvad der er sket, og hvem der er til at stole på. I denne fortælling er den indre rejse dog endnu mere abstrakt og dog konkret, fordi Mestenes i bogen starter med at vågne op i en død person. Du kan læse mere om Mestenes seriens nyeste bog og tanker bag på et tidligere blogindlæg. […]

  2. ”Når jeg skriver, bliver det meget ofte mit liv i en blender” – Interview med Pernille L. Stenby - Ulven og Uglen - 10. december 2023

    […] Du kan læse mere om dette emne og om Pernilles tanker bag bøgerne og universet her og her. […]

Skriv et svar