Den vidtskuende københavner – interview med forfatteren bag Københavns skygger

I mandags udkom romanen Københavns skygger der udspiller sig i dagens København. Forfatteren bag kalder sig Aspíciens Haufniensis, og det er ikke meget vi på forlaget ved om ham, men vi har dog fået listet nogle svar ud af ham, og dem vil vi i anledning af udgivelsen gerne dele med jer. Blandt andet har han betroet os at han ligesom hovedpersonen i Københavns skygger selv har læst magi på Københavns Universitet, og at den dag han modtog invitationen til det hemmelige selskab, var en af de største i hans liv.
“På flere punkter kan man få den fornemmelse at vores verden styrer mod afgrunde uden der sker nævneværdige ændringer i livsstil, samfundsindretning, værdier etc. Vi har tilsyneladende helt ret … i vores selvdestruktive kurs. Det er da interessant,” siger Aspíciens Haufniensis om sin motivation for at skrive romanen og fortsætter:

“Nyere fantasy rummer fascinerende uklarhed om godt og ondt. Alle ved at i myter, eventyr og fantasy skal det gode vinde over det onde. Det er nærmest essensen af eventyrlige genrer. Derfor er det lidt af et brud på ’reglerne’ når det gode og det onde ikke er simpelt og overskueligt præsenteret, når tingene bliver grumsede og på sin vis hårdere. Og det bliver de hos Pullman, Martin, Abercrombie og andre internationale kanoner i fantasy de seneste årtier. Det er et super interessant og inspirerende fænomen.

Jeg tror desuden altid fantasy spiller pingpong med virkeligheden som refleksion eller kontrast. Altså at fantasy ikke er uden forbindelse til den virkelige verden selvom fortællingerne varierer meget mht. hvor alvorligt de vil tages. Derfor må det være noget tidstypisk når fortællinger om godt og ondt nedbrydes eller kompliceres i nutidens fantasy. Med Københavns skygger vil jeg skrive sådan en værdimæssigt ’realistisk’ og aktuel fantasyhistorie. Et nordisk bidrag kunne man sige.

Det lyder måske utrolig velovervejet, og sådan foregik det faktisk heller ikke helt. Ideer og handlingssekvenser rumsterede med deres egen dynamik og talte til mig uden jeg kan forklare præcis hvorfor. Men når jeg binder det sammen i bagklogskabens lys, er det sådan nogle inspirationer fra nyere fantasy der drev romanen. Den værdimæssige uklarhed er ikke bare interessant på makroskala – politisk, religiøst, historisk, filosofisk – men bestemt også nede på de personnære områder som lidenskab, ambition, venskab, beundring, loyalitet, familiebånd etc.”

Københavns skygger - Siden vi annoncerede udgivelsen af Københavns skygger har mange undret sig over forfatternavnet Aspíciens Haufniensis, og vi har derfor spurgt ham hvad det betyder, og hvorfor han har valgt at skriver under pseudonym.

“Søren Kierkegaards pseudonym Vigilius Haufniensis betyder omtrent ’den årvågne københavner’,” fortæller han. “Når jeg erstatter Vigilius med Aspíciens, er det med lån i et gammelt valgsprog fra Københavns Universitet. Aspíciens betyder omtrent ’den vidtskuende’. Altså har mit pseudonym den prætentiøse betydning ’den vidtskuende københavner’. Romanen indeholder forskellige åbenlyse og skjulte forbindelser til både Søren Kierkegaard og Københavns Universitet. Og så udforskes København jo som by.”

Så der er skam lagt mange tanker bag navnet, og det er bestemt heller ikke tilfældigt at Aspíciens Haufniensis har valgt at udgive under et andet navn end sit eget.

“Det sætter forfatteren fri til at tale eller fortælle uden at skulle tænke for meget på sig selv undervejs,” siger han om det at skrive under pseudonym. “Det er ofte godt for processen og resultatet. Her i narcissismens tidsalder bliver pseudonymet aktuelt igen på ny facon. Vi er sluppet af med mange former for sindelagskontrol som tidligere kunne begrunde pseudonymitet. Men selvrefleksionen i dag har nærmest ingen ende; se bare på hele bølgen af autofiktion og afarterne af den. Derfor er det igen frigørende at skrive pseudonymt. Faktisk hviler romanen dog også på en subtil fornemmelse af at der stadig findes sindelagskontrol.”

Og med den lille teaser vil vi ønske god læselyst!

Ingen kommentarer

Skriv et svar