Bogblogger og fantasyelsker, eller Læsehest med Fantasy

Af Kirsten Bloch

Mit navn er Kirsten Bloch. Jeg er uddannet bibliotekar, og har de sidste 10 år arbejdet som børnebibliotekar ved Esbjerg Kommunes Biblioteker, hvor jeg blandt andet er med til at planlægge Fantasyfestivalen. Og så har jeg bogbloggen Læsehest med Fantasy, hvor jeg primært anmelder fantasybøger. Da Ulven og Uglen spurgte mig, om jeg ville skrive et gæsteindlæg om at være bogblogger med fokus på fantasybøger, sagde jeg ja tak, og resultatet er blevet dette, temmelig lange, indlæg.

Jeg har blogget siden 2007, og startede, fordi jeg manglede et sted at fortælle om de mange fantasybøger jeg læste. På det tidspunkt kendte jeg ikke til andre bogblogs, og jeg savnede et sted hvor jeg kunne læse mere om fantasybøger og få inspiration til nye læseoplevelser. Jeg tænkte jeg sikkert ikke var den eneste, og da jeg, som del af et kompetenceforløb på arbejdet, skulle oprette en blog, bestemte jeg mig for at bruge bloggen til at dele mine læseoplevelser.

Kirsten Bloch er bibliotekar og bogblogger. Foto: Tommy Rasmussen.

Kirsten Bloch er uddannet bibliotekar og ejer bloggen Læsehest med Fantasy. Foto: Tommy Rasmussen.

I starten var frekvensen af anmeldelser forholdsvis lav, og både længden og formen på anmeldelserne varierede en del. Jeg havde endnu ikke fundet den form der fungerede for mig, og indlæggene blev lagt på forholdsvis uregelmæssigt. Fra 2011 begyndte jeg at få struktur på det, og siden er frekvensen af indlæg steget stille og roligt, samtidig med at mine anmeldelser er blevet længere og mere detaljerede.

Omkring 2013 begyndte jeg at opdage de mange andre bogbloggere som var derude, og det var helt fantastisk at opdage, at jeg ikke var alene. I dag følger jeg rigtig mange danske bogbloggere, som giver inspiration både til nye læseoplevelser og til nye tiltag på bloggen. For selvom jeg nu har blogget i over 10 år, så udvikler bloggen sig stadig, og det bliver den forhåbentlig ved med.

En ting, der dog ikke kommer til at ændre sig, er fokusset på fantasygenren. Jeg har elsket fantasy siden jeg som barn fik læst Hobbitten af J.R.R. Tolkien højt. At kunne forsvinde ind i en anden verden med drager og troldmænd er for mig den ultimative afslapning. For mig er det nemmere at forholde mig til svære emner som krig og afhængighed, når de bliver krydret med magi, episke kampe mod ondskaben og helte. I fantasy kan dragerne bekæmpes, og selv den mindste hobbit gøre en forskel. Virkelighedens drager er ofte sværere at identificere og bekæmpe, og alt for tit er det den lille hobbit, der bliver taberen.

Fordi jeg brænder for fantasy, har det været et bevidst valg, at jeg kun anmelder bøger på bloggen, som tilhører de fantastiske genrer (fantasy, science fiction, dystopi og horror). Dog er hovedparten af anmeldelserne af fantasy, og sådan vil det blive ved med at være. Ellers ville jeg jo heller ikke kunne kalde bloggen for Læsehest med Fantasy. Det betyder også, at jeg ikke anmelder alle de bøger jeg læser, som man kan se, hvis man kigger på min Goodreads-side, men for mig er det vigtigste at bevare bloggens fokus på fantasygenren, og derfor skal en bog have et fantastisk element, før jeg anmelder den på bloggen. Det skal dog også siges, at det er begrænset hvad jeg læser af andre genrer, så langt størstedelen af de bøger jeg læser bliver faktisk anmeldt på bloggen.

Som navnet antyder, er det primært fantasybøger, der anmeldes på Læsehest med Fantasy.

Som bloggens navn antyder, er det primært fantasybøger, der anmeldes på Læsehest med Fantasy.

At være bogblogger er både meget givende og meget krævende. Givende, fordi jeg igennem bloggen har lært masser af fantasyelskere, bogbloggere, forlag og forfattere at kende, deltaget i boglige events, og fået inspiration til nye læseoplevelser. Og krævende, fordi der er en hel del mere arbejde involveret i at være bogblogger, end de fleste tror.

At være bogblogger er at være kritisk læser. At kunne fordybe sig i teksten, reflektere over indhold og skrivestil, samtidig med at man lader sig underholde af historien. Men det er også at turde sige sin ærlige mening, og kunne argumentere for hvorfor man elsker bogen – eller hvorfor bogen absolut ikke var noget for en. Det er ikke nok, kun at sige, at man elsker bogen – eller at man hader den. Man skal kunne argumentere for hvorfor. Og man skal gøre det på en måde som både er respektfuld overfor forfatteren, og samtidig 100% ærlig. For en bogblogger er ærlighed det allervigtigste vi har. Er vi ikke ærlige, mister vi vores troværdighed, og da vi ikke tjener penge på vores anmeldelser, er troværdigheden altafgørende.

Det er også vigtigt at pointere, at selvom jeg ikke er vild med en bog, betyder det ikke at andre læsere ikke kan være det. Læsning er altid subjektivt, og smag og behag er som bekendt forskellige. En negativ anmeldelse er ikke et personangreb på forfatteren, men simpelthen et udtryk for, at lige den bog ikke var et match for mig.

At være bogblogger, er både en hobby og et arbejde. Selvfølgelig er det noget jeg gør, fordi jeg synes det er sjovt og spændende, men det er også en tidskrævende proces. For mig ser den sådan her ud:

 1. Jeg finder den bog jeg vil læse.
 2. Jeg tager billeder af bogen til Instagram og Facebook.
 3. Jeg redigerer billede/billeder og gør det/dem klar til brug.
 4. Jeg går på Goodreads, hvor jeg finder bogen og markerer den som Currently Reading.
 5. Jeg læser bogen.
 6. Jeg reflekterer over bogen og finder ud af, hvad jeg synes om den.
 7. Jeg går på Goodreads og markerer bogen som Read og giver den stjerner (på Goodreads, jeg bruger ikke stjerner på bloggen).
 8. Jeg finder billede af bogforsiden til brug på bloggen.
 9. Jeg skriver anmeldelsen på bloggen.
 10. Jeg føjer link til anmeldelsen til på undersiden Anmeldelser på bloggen.
 11. Jeg går på bloggens Facebook-side, hvor jeg skriver en kort teaser og linker til anmeldelsen.
 12. Jeg går på Instagram og skriver en teaser til anmeldelsen på bloggen.

Er det en bog jeg har modtaget til anmeldelse fra enten forlag eller forfatter, er processen endnu længere, da der så er 5 ekstra trin:

 1. Jeg kontakter/bliver kontaktet af forlag eller forfatter om anmeldereksemplar.
 2. Jeg får svar/svarer på henvendelsen.
 3. Jeg modtager bogen med posten.
 4. Jeg poster billede af modtagelsen på Instagram med tagging af forlaget og/eller forfatteren, afhængigt af hvem der har sendt bogen.
 5. Jeg sender en mail til forfatter/forlag med link til anmeldelsen og bloggens Facebook-side, og takker for bogen igen, når den er anmeldt.

Selve den tid jeg bruger på et blogindlæg varierer en del. For eksempel bruger jeg mellem 6 og 10 timer på mine Top 10-Lister, mens en anmeldelse kan tage alt fra 4 til 20 timer (taget i et stræk – for det meste er det delt op over flere dage). Gennemsnitligt bruger jeg ca. 6-7 timer. Altså rundt regnet en arbejdsdag per anmeldelse.

Kirsten har bl.a. anmeldt bogen Hazel Wood på sin blog. Foto: Kirsten Bloch.

Kirsten har bl.a. anmeldt bogen Hazel Wood af Melissa Albert på sin blog. Foto: Kirsten Bloch.

Det jeg bruger mest tid på, er læsningen af bogen, og det at skrive anmeldelsen. Jeg læser forholdsvis hurtigt, og almindeligvis læser jeg omkring 100 sider på dansk i timen, mens det går noget langsommere på engelsk, hvor jeg typisk klarer 60 sider i timen. Er tekststørrelsen stor, går læsningen hurtigere, mens fagbøger eller lille og gnidret skrift tager lidt længere tid at læse. En anden ting, der spiller ind på hvor hurtigt jeg læser en bog, er hvorvidt det er en børne/ungdomsbog eller en voksenbog. Sidstnævnte er tit både tykkere og langsommere i opstarten, med mindre skriftstørrelse, mens børne/ungdomsbøger typisk har større skrift og kortere opstart før handlingen for alvor går i gang.

Derudover afhænger tidsforbruget af, om anmeldelsen er negativ eller positiv. Er den negativ, tager det længere tid at skrive den, end hvis den er positiv. Det er altid sværere at give kritik, end at rose, og som bogblogger er det, som jeg nævnte tidligere i indlægget, vigtigt at have argumentationen i orden, og vise respekt over for forfatteren og det arbejde der er lagt i bogen, samtidig med at man er 100% ærlig. Det er en svær balancegang, hvor der ikke skal meget til før man bliver misforstået, og det kræver, at man er meget omhyggelig med ordvalg og korrekturlæsning af indlægget.

Oprindeligt fandtes bloggen kun på Blogspot, men gennem mødet med andre bogbloggere, har jeg fundet ud af, at det giver god mening med flere indgange til bloggen. Derfor kan man i dag finde bloggen både på Blogspot, Bloglovin’, Facebook og Instagram, hvad der har gjort bloggen mere synlig, og lettere at finde for såvel gamle som nye læsere.

Det har dog også gjort, at tidsforbruget per indlæg er vokset en del, og jeg har derfor prioriteret min tid, så jeg bruger størstedelen på bloggen, mens Facebook og Instagram mest bruges som ”reklamespots” for nye indlæg. Jeg synes det fungerer godt, og har da også fået et par nye læsere af den vej. Samtidig gør både Facebook og Instagram det nemt for forlag og forfattere at dele anmeldelserne med deres egne læsere, hvis de har lyst.

Kirsten har ligeledes anmeldt En konges vej del 1 og 2 af Brandon Sanderson, som er udgivet af Ulven og Uglen. Foto: Kirsten Bloch.

Kirsten har ligeledes anmeldt En konges vej del 1 og del 2 af Brandon Sanderson, som er oversat af Ulven og Uglen. Foto: Kirsten Bloch.

Mens bloggen efterhånden har haft sin Facebook-side et stykke tid, så er den og jeg stadig forholdsvis nye på Instagram, og jeg er derfor stadig i gang med at eksperimentere med hvad jeg kan bruge Instagram til. Udover reklamespots for indlæg på bloggen, bruger jeg Instagram til at fortælle om de nye bøger jeg får ind ad døren, boglige events jeg deltager i, og løbende opdateringer fra for eksempel readathons. Her egner Instagram sig bedre end bloggen, fordi telefonen er lige ved hånden, og det derfor er nemmere at være spontan. Samtidig er Instagram en meget visuel platform, hvor billedet er mindst lige så vigtigt som teksten og de hashtags man vælger at sætte på, og det har givet mig lyst til at blive en bedre fotograf. Foreløbig øver jeg mig, og selvom jeg ikke er helt tilfreds med resultaterne endnu, så synes jeg selv mine billeder er blevet bedre.

For mig er fordelen ved at bruge Blogspot som hovedplatform, at det er nemmere at skrive og læse lange indlæg på computeren end på telefonen. Jeg foretrækker selv at læse korte indlæg på Instagram, og så evt. gå videre til en blog og læse mere der, fremfor at læse lange tekster på telefonen, og selvom jeg sikkert ville kunne nå flere hvis jeg også postede mine anmeldelser direkte på Instagram, så ville tidsforbruget for mig blive alt for stort til, at det ville kunne betale sig.

Til sidst vil jeg gerne komme med tre anbefalinger af bøger der har imponeret mig i år. Den første er En konges vej af Brandon Sanderson, som jeg anmeldte Del 2 af i starten af april. Endnu en gang betog Sanderson mig med sit rige univers og komplekse personer, og at bogen samtidig er fantastisk smuk er kun et plus. Anden anbefaling er Hazel Wood af Mellissa Albert. Det er en mørk og creepy fortælling á la Brødrene Grimm, og jeg var vild med bogens dystre eventyrstemning og smukke ydre. Tredje anbefaling er Storm Front af Jim Butcher. En urban fantasy med en pragtfuld blanding af magi, humor og hårdkogt amerikansk krimi, og en bog jeg har genlæst flere gange.

I kan besøge mig på:

Tags: , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bagom Fantasyfestivalen - Ulven og Uglen - 2. august 2018

  […] til idéen om en fantasyfestival var bibliotekar og bogblogger Kirsten Bloch, der for nyligt gæstebloggede hos Ulven og Uglen. Jannie fortæller, at mange – inklusiv hende selv – var begejstrede for […]

Skriv et svar