Forfatterinterview med Lene Krog: “Hvorfor gør jeg det her mod mig selv?”

I sidste uge lavede Lene Krog en takeover af Ulven og Uglens Instagram og gav et indblik i forfatterlivet. Det uddyber vi i denne uges blogindlæg, hvor vi har lavet et interview med Lene om, hvilken skrive og redigeringsproces der gik forud for udgivelsen af hendes roman Grå magi. Bogen udkom i februar og er første bog i serien Pigen fra Månehøjen. Denne uges indlæg kan læses som et modstykke til et tidligere blogindlæg, hvor vi fortæller om, hvad en bog skal igennem på et forlag, før den kommer til tryk og når ud til læserne. Her følger vi i stedet processen fra forfatterens perspektiv.

Hvor lang tid tog det dig at skrive Grå magi?
Der er gået nogle år og flere udgaver, før det første bind i fortællingen om Pigen fra Månehøjen blev til Grå Magi. Jeg startede tilbage i 2012, og først skrev jeg den på engelsk med henblik på at udgive som e-bog via Amazons KDP. Så blev den oversat til dansk og skrevet lidt om. Så blev første og anden bog sat sammen og selvudgivet (Lene har tidligere skrevet om sine erfaringer med selvudgivelse her på bloggen). Men jeg fortrød, at jeg ikke havde givet det et ordentligt forsøg på at få den udgivet på et mere traditionelt forlag. Det er den nu blevet – i en godt gennemredigeret og tunet udgave. Jeg synes, i al beskedenhed, at den er blevet rigtig god og er endt det helt rigtige sted.

Lene Krog

Lene Krog er forfatteren til Grå magi

Vi kan jo kun være enige! Hvordan er din skriveproces?
Min proces er, at jeg skriver på alle mulige tidspunkter af døgnet. Ej, undtagen om natten. Jeg er blevet for gammel til de der natlige skrivesessioner. I min alder har man brug for sin søvn for at fungere bare nogenlunde. Men jeg kan faktisk godt lide at skrive tidligt om morgenen, hvor det hele endnu er stille, og før verden vågner sådan helt op. Men jeg kan også godt lide at sove længe, så det sker ikke så tit. Jeg er i øvrigt sådan en af de der typer med delebørn, så når mine børn er hos deres far, plejer jeg gerne at putte mig i min skrivehule og bare tæske løs på tastaturet. Det går der hurtigt en weekend med, og så fortsætter jeg om aftenen, når jeg kommer hjem fra mit almindelige arbejde. Jeg er som resultat ikke den mest sociale type, når jeg har børnefri.

Derudover kan jeg godt lide at plotte en hel masse på forhånd, have nogenlunde styr på, hvad der skal ske i hvert enkelt kapitel. Eller i hvert fald i de næste fem. Det kan så godt være, det ændrer sig lidt undervejs, men jeg har brug for en plan at støtte mig til. Og så må planen bare rettes til, hvis det er. Og det er fra start til slut, jeg skriver. Sommetider kan en scene eller en dialog længere fremme godt trænge sig på, og så tager jeg den. Men helst fra start til slut i den rigtige rækkefølge.

Kan du beskrive processen, fra du fik at vide, at bogen ville blive udgivet, til du rent faktisk stod med den i hånden?
Grå MagiÅh, det var lang og hård proces, hvor manuskriptet røg frem og tilbage rigtig mange gange mellem mig og redaktøren, og derefter mig og korrekturlæseren. Og jeg nåede at tænke mere end én gang: ”Fuuck, hvorfor gør jeg det her mod mig selv, vi bliver jo aldrig færdige.” Men det er faktisk også rigtig sjovt, og så er det bare ekstra fedt og med flødeskum på, når man er kommet igennem det hele og står med den færdige bog i hånden. Helt klart alt besværet, alle frustrationerne og alle kriserne værd. Næsten ligesom at have et barn, som man har gået og passet og elsket og opdraget og klædt på til at kunne blive sendt ud i verden, mens man håber, at de klarer sig på egen hånd. Det er ikke uden grund, at man sommetider kalder sin bog for sin bogbaby.

Er der noget, du vil sige til andre, som gerne vil skrive en bog? – eller som måske sidder med en færdig bog, som de skal til at sende ind til et forlag?
Vil du skrive en bog, så gør det. Skriv. Lad være med at snakke om det. Bare skriv. Og skriv gerne hver dag, også selvom det nogle dage måske kun bliver til en enkelt linje. Og vær tålmodig. Det tager den tid, det tager. På et tidspunkt vil det se fuldstændig uoverskueligt ud, men en dag er den færdig, og det er da ret vildt. Du har skrevet en bog!!
Før du sender den ind til et forlag, så sørg først og fremmest for at vælge et forlag, der rent faktisk udgiver den type bog, du har skrevet. Så lav lidt research her først. Og tjek så dernæst deres krav for indsendelse af manuskripter: skriftstørrelse, margin, skal det sendes på e-mail eller printes og sendes med posten, etc. Og væbn dig så også med tålmodighed her. Får du et nej tak tilbage, så lad dig ikke slå ud. Rejs dig op igen, tag kritikken til dig, lær af det, brug det til noget konstruktivt og klø så på igen.

Og til dine læsere: Hvor langt er du med næste bog i serien?
Åh, altså, jeg tror da på, at vi når den planlagte udgivelse i januar 2020.

Vi tror også på det! Tak til Lene fordi hun ville være med til interviewet.

Vi håber, at du synes, at det var ligeså spændende at høre om Lenes skrive- og redigeringsproces, som vi gjorde. Hvis du vil følge med i, hvordan det går med Lene og Pigen fra Månehøjen, så kan du smutte forbi hendes Instagram. Hvis du vil læse mere om Grå Magi, kan du gøre det her – og du kan også læse interviewet med Lene, som vi lavede i forbindelse med udgivelsen af Grå Magi.

Tags: , , , , , , ,

Ingen kommentarer

Skriv et svar