Grå Magi – Interview med Lene Krog

Vi har glædet os til i dag! I dag er nemlig dagen, hvor Lene Krogs roman Grå Magi udkommer. I den anledning har vi lavet et interview med Lene her på bloggen, så I læsere kan få et indblik i de tanker, som ligger bag bogens verden og karakterer.

Grå Magi er første bog i serien om Pigen fra Månehøjen. Den foregår i landet Bragimark, hvor de Grå på Vidar Baltzers ordre har overtaget magten. De ransager landet for magiske evner, og hekse og marlinge forsvinder på stribe. Romanen følger Aia, som har mistet sin hukommelse, efter at hun blev efterladt til døden i en sø. Vi møder også Merian, en historieelskende universitetsstuderende, som vil gøre alt for at undgå sin bror, som er gået i de Grås tjeneste. Grå Magi er en medrivende fantasyroman om at finde mod, venskab og sig selv. For Aias kamp for at få sin hukommelse tilbage kan meget vel være afgørende for Bragimarks fremtid.

Lene Krog

Lene Krog har skrevet romanen Grå magi, som er første bog i serien om Pigen fra Månehøjen.

Lad os starte helt fra starten. Hvad fik dig i gang med at skrive? – og hvorfor lige fantasy?

Jeg har altid skrevet, lige så længe jeg kan huske. Og dog var der et tidspunkt, hvor jeg gik i stå, fordi jeg ikke følte mig inspireret. Jeg lå og rodede rundt i en genre, hvor jeg slet ikke skulle være, og jeg opgav at skrive i et par år. Jeg havde simpelthen ikke lyst. Indtil en dag i 2012, hvor skrivelysten pludselig vendte tilbage. Jeg har altid elsket historier om magi, og især hekse, og det gik op for mig, at det da selvfølgelig så var den vej, jeg skulle gå med min skrivning. Inden da havde jeg faktisk ikke overvejet fantasy. Sommetider kan man virkelig ikke se skoven for bare træer.

Vi er glade for, at du fandt vej til fantasygenren! Hvad var så inspirationen bag Grå Magi? Var der noget specifikt, som fik dig til at skrive netop denne historie?

Jeg kan faktisk ikke huske det – kan ikke huske, om det var en eller anden scene eller idé eller stemning, der tændte historien. Måske var det tænkt lidt som en skriveøvelse – jeg havde jo ikke skrevet i et par år – udi fantasygenren. Jeg tænkte, det kunne være sjovt og udfordrende at lave sit eget univers. Og langsomt voksede de her karakterer så frem i landet Bragimark, og de havde en historie med sig.

Grå Magi foregår jo netop i Bragimark, i et land og en verden, som du selv har skabt. Hvilke tanker gjorde du dig, da du skabte dette land?

En af de ting, jeg gerne ville, var at lade kvinder have en stor rolle. Der er de 12 gudinder. Der er heksene (ja ja, bevares, nogle af dem er også mænd). Den første regent af landet var en kvinde. Og ondskaben er en kvinde. Og så var det selvfølgelig vigtigt, at hun ikke var ond bare for at være ond. Jeg kan godt lide den der med, at ”Every villain is the hero of his (her) own story”.

Min tanke med magien var, at Bragimark skulle være et land, hvor magi ikke var unormalt. Det var noget, der var alment brugt. I Grå Magi er der så nogen, der vil have den magi, så folk går stille med dørene, hvis de er i besiddelse af magi. Men magien skulle komme et sted fra. Hvorfor havde så mange magi? Og det var så her, marlingerne kom til. Almindelige mennesker, der blev ramt af en kraftig mængde tilbageholdt magi, der slap løs og fejede hen over landet. Jeg ville have, at Bragimark skulle være et frisindet, tolerant land i forhold til folk med magi. Modpolen finder man så i naboen mod syd, landet Niola, hvor magi er strengt forbudt og strafbart at dyrke.

Hvad med dine hovedpersoner, hvad kan du bedst lide ved dem?

Jeg kan godt lide, at de er lidt ødelagte, lidt flossede i kanterne. De har hver især deres at kæmpe med. Selvom det kræver ofre, og selvom de måske ikke føler sig helt så modige, så finder de alligevel styrken i dem selv til at kæmpe mod det onde. Og så har de hjertet det rette sted og humor.

Grå MagiNu har vi været lidt inde på bogens verden og karaktererne, men hvad med den fysiske bog? Du har selv lavet forsiden og kortet til Grå Magi. Hvordan kan det være?

Nu valgte jeg at gå til et forlag, netop fordi jeg gerne bare ville koncentrere mig om at skrive. Men jeg kunne alligevel ikke helt slippe det der med omslaget. Jeg kan rigtig godt lide at sidde og nørde med grafik i Photoshop, og så var det meste jo genbrug fra førsteudgaven. Også kortet. Jeg har også allerede lavet et forslag til 2’eren. Jeg kan ikke lade være.

Det er vi rigtig glade for på forlaget, for det er blevet en virkelig fin forside. Hvordan var det så at stå med bogen i hånden?

Så fedt! Jeg turde næsten ikke åbne den. Jeg synes, den er blevet så flot.

Det kan vi jo kun være helt enige i. Grå Magi er blevet så fin – og vi tør altså godt åbne den, for det er en virkelig god bog, som vi glæder os til at dele med alle jer andre fantasylæsere. God læselyst til jer og tak til Lene, fordi hun ville svare på spørgsmålene.

Du kan læse mere om Grå Magi her.

Grå Magi har tidligere været udgivet i en anden form. Du kan læse Lenes overvejelser for og imod selvudgivelse i et tidligere indlæg her på bloggen.

Tags: , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Forfatterinterview med Lene Krog: "Hvorfor gør jeg det her mod mig selv?" - Ulven og Uglen - 3. april 2019

    […] Vi håber, at du synes, at det var ligeså spændende at høre om Lenes skrive- og redigeringsproces, som vi gjorde. Hvis du vil følge med i, hvordan det går med Lene og Pigen fra Månehøjen, så kan du smutte forbi hendes Instagram. Hvis du vil læse mere om Grå Magi, kan du gøre det her – og du kan også læse interviewet med Lene, som vi lavede i forbindelse med udgivelsen af Grå Magi. […]

  2. Alle monstre på dæk! - Ulven og Uglen - 31. oktober 2019

    […] man er til hekse, skal man kigge på Lene Krogs bog Grå magi, som er første bog i serien Pigen fra […]

Skriv et svar