Fra husgud til juletradition

Her på en stormfuld 7. december ser vi nærmere på en del af den nordiske overtro, der hører julen til: troen på nisser. Vintervejret er på vej med varsler om nattefrost og sne, og på gårdene rundt omkring i landet stilles en skål risengrød op på loftet. Ja altså, de steder, hvor man stadig gør det.

Med sit hvide skæg og sin ikoniske, spidse hue er nissen en let genkendelig karakter. Den beskrives ofte som værende under en meter høj, og selvom det er de færreste, der i dag tror på nisser, kender vi alle myterne om, hvor galt det kan gå, hvis en gårdnisse ser sig sur på én. Der er næsten ikke grænser for det kaos, som en nisse kan sprede.

niels-maerkelige-rejse

Niels Holgersens mærkelige rejse gennem Sverige blev udgivet i 1906-1907 af Selma Lagerlöf.

I Selma Lagerlöfs Niels Holgersens mærkelige rejse gennem Sverige (1906-1907) udfordrer Niels Holgersen skæbnen ved at blive hjemme fra kirke og drille nissen. Snart efter har nissen taget hævn. Niels Holger bliver tryllet lillebitte. Så lille, at gasen kan flyve væk med ham. På samme tid er nisser godhjertede. Det har vi lært igennem de klassiske Pyrus-julekalendere, som TV2 sender næsten hvert år. Igennem dem skildres nissen som en spøjs, arbejdsom karakter, der kan blive utroligt gammel. Ungnisser er dog ikke altid lige til at holde styr på, for de laver lige så meget kaos som de traditionelle, utilfredse gårdnisser.

Faktisk er det lige præcis gårdnisser, som Niels Kjærgaard skriver om i sin novelle ”Spektakelkompaniget”, hvor hovedpersonen Ebbe overtager en gård. Selvom han kender til traditionen med at stille grød frem til gårdnisserne, gør han det ikke, for nisser findes jo ikke. Derfor kan han næsten ikke tro sine egne øjne, da de hidsige, små skabninger dukker op. Bisse, Rocko og Bøff vil ikke længere have deres obligatoriske grød. Skaden er sket, og Ebbe skal hjælpe dem med at røve en grødfabrik.

hvad-skoven-skjuler

Hvad skoven skjuler er en samling af syv noveller udgivet af Ulven og Uglen i 2015.

Niels Kjærgaards nisser er langt fra stereotype. De går både med lædervest og sniffer kanel. Deres ryglogo er et kranie med en brændende grødske i munden. Selve novellen har en frisk stil med masser af humor. Sammen med seks andre noveller udgør den novellesamlingen Hvad skoven skjuler, som Ulven og Uglen udgav i 2015, resultatet af en novellekonkurrence, der sluttede året inden. Og det er da sjovt, at lige traditionen med grøden til gårdnissen blev frisket op.

Nisser har altid været en stor del af det magiske aspekt i Norden. Før i tiden var nissen gårdens ”sjæl”. Det var en magisk beskytter, der havde sine krav, men prisen var det værd. En gård med en veltilfreds nisse kunne klare sig igennem selv de hårdeste vintre.

Ud over sine magiske egenskaber er nissen også i tæt kontakt med dyrene. Særligt heste var nisser glade for, og man skulle eftersigende kunne se, hvilken hest nissen værdsatte mest. Den ville nissen nemlig sørge ekstra for, og hesten ville tage sig så godt ud, at den skilte sig ud fra resten af flokken. Nogen gange gik nissen endda så langt, at den flettede manen.

Man mener i dag, at nissen stammer fra 750-500 før Kristus. Dengang havde romerne en husgud, kaldet Lar Familiares, der passede hjemmet. Nordens ældste nedskrevne fortælling om en nisse er fra år 981. I den norske Olav Tryggvasons saga bliver en bonde overtalt til at uddrive årmanden (nissen) fra sin gård. Med salmevers og vievand jager de den kætterske skabning på flugt.

Faktisk blev nissen forfulgt igennem hele middelalderen. Nissen var Djævlens værk, den forpestede ens sjæl og gjorde ugudelige ting. På trods af det stoppede folk aldrig med at tro på, at nissen eksisterede.

Det var dog først i 1840’erne, at nissen fik genskabt sit gode ry: Julenissen opstod. Næsten tyve år senere opstod den første julenissepige. Julenisserne kom med gaver juleaften, ofte i selskab med en ged, der bar læsset. Dette blev senere ændret, således at nisserne arbejdede for julemanden, der bragte gaverne ud juleaften, og hvem har ikke set film efter film med arbejdsomme julenisser, der laver det mest fantastiske legetøj til artige børn?

Nissen er i sandhed en spændende figur. Selvom Bisse, Rocko og Bøff ikke er med til at redde julen, kan vi se Pyrus gøre forsøget igen i år. Historien om nissen lever videre, vievand til trods.

Ingen kommentarer

Skriv et svar