At være kreativ når hverdagen står på hovedet

Af Tina Sanddahl

Jeg er en af dem der i disse corona-tider er sendt hjem fra arbejde, ligesom mange andre tusinde danskere, og ligesom dem skal jeg nu finde en ny rutine i min hverdag. Normalt arbejder jeg til middag og kan derefter disponere over resten af dagen som det passer mig bedst. Nu hvor jeg går hjemme, har jeg byttet mit lønarbejde ud med hjemmeskole for min teenagesøn, så på det punkt har jeg egentlig ikke færre timer i døgnet til mit forfattervirke, men det føles alligevel anderledes. Jeg har ikke den samme ro som jeg havde før nedlukningen af Danmark, og jeg har svært ved at finde mig selv i en hverdag der står på hovedet. Da jeg er en af de mange tusinde danskere med nedsat immunforsvar, er jeg også nødt til at tænke mere over mine bevægemønstre, huske at holde afstand og sprit-sprit-sprit. Det er kvælende for kreativiteten hele tiden at skulle være opmærksom på at bryde smittekæder, men jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste der sidder med den tanke.

Tina Sanddahl

Tina Sanddahl er forfatter til Mørkets søn-serien som hun har skrevet sammen med Jeanette Hedengran.

Jeg har gået hjemme i to uger nu og synes endelig jeg er ved at finde mig til rette i en ny rutine, men det har ikke været let. Da jeg først blev sendt hjem, havde jeg en masse planer om alle de ting jeg ville nå. Hovedrengøring stod højt på listen, og måske jeg også kunne få begyndt havearbejdet i ordentlig tid – bare for en gangs skyld. Og så skulle jeg selvfølgelig både skrive på mit soloprojekt, redigere det manuskript jeg har skrevet med Jeanette Hedengran, og huske at lægge opslag op de sociale medier. Jeg legede endda også med tanken om at lave en hjemmeside med blog eller måske endda lave YouTube-videoer. Planerne var mange, og jeg må indrømme at jeg har skrottet de fleste af dem nu. Jeg havde så mange planer og drømme at jeg slet ikke kunne finde ud af at få noget af det lavet.

Derfor ærgrede det mig også grænseløst at Ulven og Uglens sommerhustur for os forfattere blev aflyst. Jeg havde virkelig brug for hvad sådan en weekend væk fra hjemmet kunne udrette for mig. Jeg havde brug for det boost. Heldigvis fik vi den ide at lave en online skrivecamp. Selvom skrivecampen på ingen måde var det samme som en sommerhustur, så gav den mig stadig et boost. Jeg fik rystet mig ud af al min planlægning og kom endelig i gang med at være produktiv igen. Der er noget motiverende ved at have andre forfattere med på sidelinjen der forventer at man får lavet noget. Det er ligesom at have kollegaer på arbejdet. De forventer også at du laver dagens gøremål.

Under skrivecampen formåede jeg at rette mere end 70 sider fra fredag aften til mandag morgen, og jeg ved at de andre deltagere også var rigtigt produktive i den weekend, så jeg må sige at skrivecampen var en succes.

Tip #1 : Skemalæg din hverdag.

Tinas dagsplan

Tina har organiseret sin dag for at få tid til at skrive.

Her efter skrivecampen er det så lige med at holde motivationen oppe, og hvordan gør jeg så lige det? Jeg har taget forskellige tiltag i et forsøg på at få skrevet i en verden der er kaotisk. For det første har jeg lavet en plan for min dag, og jeg forsøger at følge den ret slavisk. Jeg forsøger på ikke at sove længe, men at stå op til sædvanlig tid. På den måde har jeg heller ikke fået skubbet min døgnrytme når jeg engang skal tilbage på arbejde igen. I min daglige plan har jeg indskrevet alt lige fra morgenmad over huslige pligter og hjemmeskole for sønnen til skrivetid.

Så langt så godt. Mange mennesker trives med rutiner, og er du en af dem, så kan jeg klart anbefale at få sat din hverdag op som et andet skoleskema. Det giver ro i hovedet at der er bestemte tidspunkter hvor man udfører de forskellige opgaver.

Tip #2: Find nogen at lave skriveinterval med.

I lang tid har jeg arbejdet meget med motivation, også før nedlukningen af Danmark. Jeg har, sikkert som mange andre forfattere, en frygtelig tilbøjelighed til at overspringshandle, og jeg har gjort det alt for meget i tiden efter jeg afsluttede trilogien om Mørkets søn. Overspringshandlinger kan også være gode nok når man har brug for en pause til at klare hjernen og forny sin energi, men hvis de tager overhånd, er de et onde. I jagten på at finde den rigtige motivation er jeg kommet frem til at det der absolut virker bedst, er at lave det jeg kalder for “skrivedates”. Det foregår egentlig bare ved at jeg aftaler med nogle forfatterkollegaer at vi laver skriveinterval på nogle fastsatte tidspunkter. Vi mødes på messenger, aftaler hvad vi vil nå den halve time intervallet varer, og så går vi ellers i gang med at arbejde. Efter den halve time tjekker vi ind med hinanden. Hvor langt er vi nået? Har vi nogen problemer?

Ikke blot har vi nogen at sparre med hvis vi løber ind i vanskeligheder, det giver også en motivation hvis den man intervaller med, er nået længere end man selv er. Det bliver lidt en konkurrence om at få udrettet mest. Når jeg intervaller med mine faste skrivemakkere, afholder vi gerne flere intervaller efter hinanden alt efter hvor meget tid vi har.

Tip #3: Lav et skriveritual.

Gør skrivningen hyggelig.

Tina synes det skal være hyggeligt at skrive.

En anden ting der også kan være med til at holde motivationen, er at lave et skriveritual. Jeg har selv det ritual at jeg finder nogle snacks og te inden jeg sætter mig til computeren, og i de kolde måneder også gerne et tæppe, og måske tænder jeg også et stearinlys hvis det skal være ekstra hyggeligt.

Tip #4: Lav en målsætning.

Et andet tiltag man kan gøre, er at nedskrive sine mål og tankerne om det. Det kan også være en god ide at nedskrive hvorfor det egentlig er at du er/vil være forfatter. Når du går i stå (ja, jeg skriver når for du vil helt sikkert gå i stå og miste motivationen på et tidspunkt), kan du se tilbage på din målsætning og minde dig selv om hvorfor du overhovedet skriver.

Tip #5: Lav deadlines.

Nogle forfattere arbejder også godt under pres. De kræver en deadline for at arbejde effektivt. Jeg kender flere forfattere der har det sådan, og de gør gerne det at de sætter deadlines for hvornår de vil være færdige med de forskellige delmål. Det kan for eksempel være første udkast af manuskriptet, redigering inden betalæser, redigering efter betalæser osv.

Tip #6: Gør det til en vane at skrive jævnligt, gerne dagligt.

Det er min erfaring at det er vigtigt at være vedholdende for ikke at miste motivationen. Hvis du gør det til en vane at skrive hver dag – også selvom det måske kun er femten minutter – har du nemmere ved at få skrevet, og du vil hele tiden se fremgang. Det i sig selv er motiverende. Hvis du derimod ikke skriver hver dag, kan det være nemt at udskyde skrivningen til en anden dag fordi du måske hellere vil se yndlingsserien på Netflix eller vaske op eller ordne vasketøj. Har du derimod en vane om at du skal skrive dagligt, er det nemmere at holde motivationen, og du har større tendens til at føle dig som en forfatter. Jeg har selv haft en lang periode hvor jeg kom ud af vanen med at skrive dagligt. Det endte med at jeg slet ikke kunne få skrevet, og jeg følte ikke at mine evner som forfatter slog til. Jeg kunne sagtens sige til mig selv, at ”NU går jeg i gang”, men det skete bare ikke. Mine andre tiltag for at finde motivationen igen hjalp mig med at komme tilbage på sporet. Jeg kæmper stadig med at få gjort skrivning til en vane igen. Det tager lang tid at opbygge en vane – for nogen tager det helt op til et år.

Tip # 7: Find det tidspunkt på dagen hvor du bedst kan få skrevet.

Det kan være vanskeligt at skrive i disse tider hvor hele familien måske går hjemme. Støj og uro og børn der løber rundt omkring benene på dig, er ikke ligefrem befordrende for kreativiteten. Husk at det er helt okay ikke at nå lige så meget i disse tider som du er vant til, og prøv at finde frem til det tidspunkt på dagen hvor du har mest ro til at skrive. Måske skal du stå op en time før end du plejer, for at få skrevet inden børnene står op? Eller måske skriver du bedst om aftenen når børnene er kommet i seng? Eller måske er der et andet tidspunkt i løbet af dagen hvor familien kan være beskæftiget med noget andet, så du kan tage høretelefoner på og sætte dig til computeren. Vær ikke bange for at lave om i dine rutiner, også selvom det måske tager tid at vænne sig til det.

Tip #8: Skift omgivelser og remedier.

Skrivegrej

Varier din skriveplads, og skift mellem forskellige medier, foreslår Tina.

Mit sidste tip er at variere din skriveplads eller mediet du skriver på. Har du vanskeligheder ved at holde motivationen, kan noget så simpelt som at skifte omgivelser måske give dig gejsten tilbage. Jeg vil på ingen måde anbefale jer at gå uden for hjemmet i disse tider, men det kan også være nok bare at sætte sig ud på altanen/terrassen eller rykke fra skrivebordet og ned i sofaen. Du kan også skifte fra computeren til papir og blyant eller måske til mobilen. Jeg selv bruger notepad på mobilen sommetider, men der findes et hav af forskellige apps til at skrive. Med nogle af dem kan du uploade direkte fra mobilen til pc.

Jeg håber at du kan bruge min små tips og tricks til at holde motivationen og kreativiteten ved lige i disse tider så du kan få skrevet nogle fantastiske tekster. Jeg selv vil prøve at efterleve mine egne råd og vende tilbage til redigeringen af mit og Jeanettes næste fantasymanuskript så vi forhåbentlig snart kan udkomme med endnu en spændende historie til jer. Når vi nu ikke må rejse i den virkelige verden, er det godt at vi kan rejse ind i den fiktive, og for mit vedkommende går turen ind i en verden fyldt med djævle, drager og trolde. God skrivelyst!

Tags: , ,

Ingen kommentarer

Skriv et svar